Nema epidemije malih boginja
28/08/2019
Kako ostaviti cigarete
04/09/2019

Vodič kroz VTO (drugi deo)

U prvom delu teksta probali smo da vam uštedimo vreme i napišemo šta je sve od analiza neophodno da uradite vi i vaš partner kada doktor oceni da je VTO jedini put kojim ćete stići do bebe. Takođe, pokušali smo da objasnimo kada je jajna ćelija zrela za aspiraciju, šta je to HCG injekcija… Ovde ćemo vam objasniti naredne faze, pojmove i procedure koje vas čekaju.

Punkcija folikula i aspiracija jajnih ćelija – o čemu je tu reč?

Probadanje šupljina koje nose jajne ćelije naziva se punkcija folikula, a takozvano usisavanje jajnih ćelija je proces aspiracije. Proces probadanja se obavlja u anesteziji pod kontrolom ultrazvuka. Na dan planiranog zahvata pacijentkinja ne bi trebalo ništa da jede niti da pije. Važno je neposredno pre punkcije potpuno isprazniti bešiku. Punkcija se obavlja na ginekološkom stolu, transvaginalnim putem. Pošto se matarica ispere posebnim dezinfekcijskim sredstvom i uvede ultrazvučna sonda, punkcijskom iglom prolazi se kroz zid materice i ulazi u jajnik. Zatim sledi aspiracija, odnosno usisavanje sadržaja folikula u čijoj se tečnosti nalazi i jajna ćelija. Iako je igla dugačka, što ponekad izaziva strah kod pacijentica, dubina uboda za površinske folikule nije veća od 5 do 10 milimetara. Ubod je blago bolan i pacijentkinje dva do tri sata kasnije napuštaju bolnicu.

Biolog odmah mikroskopom pregleda sadržaj dostavljenih epruveta, broj dobijenih jajnih ćelija i njihov kvalitet.

Moguće je da se pojavi oskudno vaginalno krvarenje i ono se smatra uobičajenom posledicom intervencije. Takođe, trebalo bi da ubrzo prestane. Ali ukoliko je krvarenje obilnije, prati ga temperatura i bolovima u donjem delu stomaka pomoć lekara je HITNA.

RIZICI postoje i u ovoj fazi. Prolaskom punkcijske igle kroz vaginu u jajnik može se desiti infekcija, krvarenje, oštećenje tkiva-svoda vagine, mokraćne bešike, krvnih sudova, uretre, materice i jajnika i formiranje priraslica zbog unutrašnjih ožiljaka. U izuzetno teškim slučajevima može se pojaviti neuobičajeno krvarenje ili oštećenje tkiva koje se može korigovati isključivo hirurškom intervencijom.

Punkcija folikula i aspiracija jajnih ćelija može se završiti neuspehom koji zahteva odustajanje od postupka. To je slučaj kada u ciklusu nije došlo do razvoja jajnih ćelija unutar folikula, kada se dogodi prirodna ovulacija pre punkcije jajnih ćelija, kada se ne nađu jajne ćelije posle izvršene punkcije ili je onemogućen pristup jajnim ćelijama zbog žilavog tkiva…

SPERMA – na red stiže muški partner

Uzdržavanje od odnosa savetuje se od dva do četiri dana pre davanja uzoraka sperme kako bi se dobio najbolji kvalitet. Muški partneri će dati seme za oplodnju dva sata pre planirane aspiracije. To je vreme neophodno da se seme na adekvatan način obradi i pripremi za postupak. Preporučljivo je da se uzorak da u posebno pripremljenim prostorijama klinike za ovakvu namenu. Ali u nekim ustanovama je moguće da sa lekarom dogovorite da uzorak doneste od kuće.

FERTILIZACIJA ili jednostavnije – OPLODNjA

Spajanje muških i ženskih polnih ćelija se obavlja u laboratorijskim uslovima neposredno nakon faze aspiracije folikula, kolekcije jajnih ćelija i obrade uzorka sperme.

Klasičnom IVF metodom spajanje oplodnja jajne ćelije se vrši većim brojem spermatozoida, a ICSI metodom oplodnja jajne ćelije obavlja se samo jednim odabranim spermatozoidom tako što se složenim postupkom, pod kontrolom biologa, ubacuje direktno u jajnu ćeliju.

Provera fertilizacije (oplodnje) obavlja se nakon 14-16 sati, a 24 časa kasnije proverava se da li je došlo do adekvatne deobe.
Postupak vantelesne oplodnje odvija u strogo propisanim uslovima. Jajne ćelije se drže u inkubatorima na kontrolisanoj temperaturi pod video nadzorom tako da se u svakom momentu mogu pratiti.

PRENOS EMBRIONA U MATERICU

Unošenje embriona u šupljinu materice pomoću katetera naziva se embriotransfer. Postupak je kratkotrajan i bezbolan, a odluka o broju unetih embriona u telo žene, kao i nakon koliko dana od oplodnje će se izvršiti, je individualna i zavisi od broja i kvaliteta embriona i u skladu je sa željama pacijenata.

Po završenom embriotransferu savetuje se mirovanje sledećih nekoliko dana, odmor u horizontalnom položaju, ne preporučuje se kupanje se u kadi, vec da se koristi tuš, zabranjeno je korišćenje tampona, uzdržavanje od seksulanih odnosa…

U slučaju bilo kakvih problema, bolovi, krvarenje, temperatura, nadutost u stomaku, obavezno se javite lekaru. Dve nedelje nakon embriotransfera vreme je za vađenje krvi i hormonski test na trudnoću (beta-hCG).

TRUDNOĆA, jeste ili nije?

Dve nedelje po embriotrasferu treba uraditi biohemijski test za dokazivanje rane trudnoće. Pozitivan test je dokaz biohemijske trudnoće. A definitivna potvrda trudnoće stići će posle ultrazvučnog pregleda, planiranog mesec dana nakon embriotransfera.

Negativan test, posebno ako se krvarenje nije pojavilo, još uvek ne znači da pokušaj VTO nije uspeo, mada su šanse za povoljan ishod male. U takvoj situaciji treba nastaviti sa terapijom i ponoviti test za 3-4 dana. Ako je rezultat negativan, terapija se obustavlja.

ODUSTAJANJE

Ako čujete ovu reč nije kraj svet, to znači da će sledeći pokušaj biti planiran u skladu sa problemom koji se isprečio da pokušaj VTO bude uspešan.

*Ovaj tekst deo je projekta Majčinstvo i invaliditet “Dajmo i njima šansu” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Izneti stavovi ne izražavaju nužno stavove ministarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.