Nema epidemije malih boginja

Na proleće počinje gradnja “Tiršove 2”
24/08/2019
Vodič kroz VTO (drugi deo)
30/08/2019

Nema epidemije malih boginja

U Srbiji više nema epidemije malih boginja. Poslednji zabeležen slučaj, javlja Tanjug, bio je u junu ove godine u Boru. A prema epidemiološkim kriterijumima kada prođe dvostruki inkubacioni period za neki zaraznu bolest stiču se uslovi da se odjavi epidemija. U slučaju malih boginja period inkubacije je 21 dan, što znači da je dvostruki inkubacioni period 42 dana.
„S obzirom na to da je prošao taj vremenski period, sada možemo da kažemo da više nemamo epidemiju malih boginja u našoj zemlji. Međutim, prestanak epidemije ne znači da možemo da se opustimo. Moramo da budemo u pripravnosti jer je epidemija malih boginja svuda oko nas”, kaže za Tanjug epidemiolog Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević.
Epidemija malih boginja kod nas je proglašena oktobra 2017. i do juna ove godine zabeleženo je 5.800 slučajeva obolelih i 15 umrlih.
Krivac za ponovnu pojavu malih boginja je smanjen procenat vakcinisane dece MMR vakcinom. Naime, da bi se obezbedio takozvani jak kolektivni imunitet neophodno je da ovu vakcinu primi 95 odsto mališana, ali je 2017. samo 81 odsto mališana bilo zaštićeno vakciniom protiv malih boginja. A kako kaže Tanjugova sagovornica Srbija se približava željenom obuhvatu.
Kako sve zemlje u okruženju i većina u Evropi još uvek imaju epidemiju malih boginja, Darja Kisić Tepavčević upozorava da se može desiti da imamo uvezene slučajeve bolesti.
Tokom juna 24 zemlje EU prijavile su slučajeve malih boginja, najveći broj u Francuskoj (469), Bugarskoj (236) Italiji (213), Poljskoj i Rumuniji (po 123).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.