Borislavina dva zlata
28/12/2019
Prijavljivanje za posao u Nemačkoj u toku
13/01/2020

Analize neophodne za VTO dostupne u državnim ustanovama

Gotovo sve analize neophodne za ulazak u proces VTO mogu se uraditi i u državnim ustanovama. Mnoge od njih pacijenti ne moraju da plaćaju, uz uredan uput i važeću knjižicu. Mikrobiološka i hromonska ispitivanja dostupna su pacijentima u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Bulevaru despota Stefana 54, kao i u Institutu za medicinsku biohemiju pri Vojno medicinskoj akademiji.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje (GZZJZ) uz uredan uput pacijenti mogu besplatno da urade analize HbsAg, HCV, HIV, VDRL, kao i mikrobiološka ispitivanja Chlamidyia i Mycoplasma. Beplatna su i ispitivanja na prisustvo parazita Toxoplasma gondii, kao i analiza na virus rubele (Rubella).

S druge strane, hormonska ispitivanja se plaćaju i u GZZJZ-u. Analiza reporudktivnih hormona FSH, LH, Estrogen (E2), Progesteron (P), Testosteron(T) i Prolaktin plaća se 650 dinara po hormonu, dok ispitivanje hormona štitne žlezde ( TsH, T3 i T4) košta po 500 dinara.

U ovoj ustanovi ne može se uraditi ispitivanje Antimilerovog hormona (AMH), a privatno ova usluga košta oko 2.000 dinara.

Većina pobrojanih analiza dostupna je i pacijentima na VMA, ali su cene za nijansu više. Kada su u pitanju privatne laboratorije ta razlika može biti značajnija, pa bi najbolje bilo proveriti cene pre odlaska kod lekara. Na VMA muškarci mogu da urade spermogram koji podrazumeva brojanje spermatozoida i ispitivanje njihove vitalnosti po ceni od 2.500 dinara.

Pacijentkinje moraju komisiji za BMPO da dostave i rezultate skrininga grlića materice, tačnije rezultate brisa po Papanikolau i kolposkopije, a to sve mogu da obave kod izabranog ginekologa u domu zdravlja, kao i ultrazvučni pregled vaginalnom sondom.

Isto važi i za analize krvne slike, urina i male faktore koagulacije.

*Ovaj tekst deo je projekta Majčinstvo i invaliditet “Dajmo i njima šansu” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanjaIzneti stavovi ne izražavaju nužno stavove ministarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.