Vodič kroz VTO (drugi deo)
30/08/2019
Svaki šesti srednjoškolac u CG na sedativima
05/09/2019

Kako ostaviti cigarete

Nekoliko domova zdravlja u Srbiji organizuje besplatne radionice za odvikavanje od pušenja. U ovim zdravstvenim ustanovama pušačima nude petodnevne medicinske programe za odvikavanje od pušenja čiji su autori dr Mekfarland i Folkenberg iz Vašingtona.
Specijalista strukovna sestra Vesna Imbronjev, koordinator preventivnog centra u DZ “Novi Sad” kaže da se grupni program kod njih sprovodi još od 1984 godine.
“Može da se primeni i na individualni rad, ali rezultati su daleko bolji kada se program odvikavanja sprovodi kroz grupu. Pokazalo se da je kod bolesti zavisnosti, lečenje putem okupljene grupe sa istim problemom uspešnije. Tokom samog programa 80 odsto polaznika ostavlja cigarete, ali ono što mogu navesti kao konačnu uspešnost je da nakon jedne godine oko 40 odsto njih i dalje ne puši”, navodi Imbronjev.
Dodaje da broj polaznika nije ograničen i da se mogu prijaviti sve punoletne osobe. Grupe su mešovite po polu, obrazovanju, socijalnom statusu, a svi imaju istu želju – da ostave cigarete.
“Žene se radije odazivaju, jer su radoznalije od muškaraca, a odnos je 60 naspram 40 odsto u korist žena. Ono što je jedinstveno i specifično je što polaznici dobiju broj SOS telefona “Linije bez dima” gde mogu da kontaktiraju moderatore grupe i dobiju podršku da ne zapale cigaretu”, objašnjava naša sagovornica i dodaje da se ohrabrivanje i pružanje podrške funkcioniše i preko Facebook stranice “Mreže bez dima” .

Radionice za Novosađane

Septembarska grupa u DZ “Novi Sad” počeće sa radom 16. septembra. Radionice se održavaju od 18 časova u Rumenačkoj ulici 102. Pušači koji žele da bace cigarete mogu se prijaviti na brojeve telefona 021/4790-668 i 064/80-88-120.
Šest razloga za prestanak pušenja

  1. Krvni pritisak i puls se normalizuju nakon samo 20 minuta
  2. Ugljen monoksid je eliminisan iz tela, a iz pluća počinju da se izbacuju nečistoće posle samo 24 sata
  3. Posle samo dva dana više nema nikotina u telu, čula ukusa i mirisa su u velikoj meri poboljšana
  4. Cirkulacija se poboljšava i lakše se podnosi fizički napor između dve i 12 nedelja
  5. Rizik od srčanog udara pada na oko polovinu nivoa rizika kod pušača za samo pet godina
  6. Rizik od karcinoma pluća je za oko 50% manji nego kod pušača, a rizik od srčanog udara je na nivou kao kod osoba koje nikad nisu bili pušači posle deset godina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.