Šta nakon povlačenja “ranisana” i “ranitidina”
01/10/2019
Koji su razlozi za dečji “noćni teror”
06/10/2019

Žene od 40 godina svaku 20. trudnoću iznesu do kraja

Žene koje imaju 35 godina i manje, a ne ostaju trudne nakon godinu dana zajedničkog života trebalo bi da se jave lekaru što pre

Na naše pitanje koliko traje proces VTO, dr Eliana Garalejić, načelnica Odeljenja artificijalne GAK “Narodni front” upozorava da je zapravo najduža faza ona tokom koje parovi odlažu odlazak kod lekara. Veoma je važno da se žene jave na vreme , na šta lekari konstantno apeluju.
“Radujemo se odluci države da pomere odluku da je besplatnu proceduru moguće uraditi sa 42 godine. Međutim, veoma je važno da informišemo pacijente da uspeh procedura VTO najviše zavisi od godina. Naravno, što su žene mlađe , veći je procenat postignutih trudnoća. Kod pacijentkinja starijih od 40 godina uspešnost procedure je svega oko 10 procenata, a nažalost polovina tih trudnoća se završi pobačajem. Zato moramo podsticati pacijentkinje da se jave ginekologu ukoliko imaju 35 godina i manje a ne ostaju trudne posle godinu dana zajedničkog života. Žene starije od 35 godina trebalo bi da potraže stručnu pomoć ukoliko šest meseci bezuspešno pokušavaju da ostanu u drugom stanju”, upozorava naša sagornica.
Dodaje da u Nemačkoj, država refundira deo troškova za postupak VTO samo ukoliko kod žena starosti do 38 godina i na taj način stimuliše žene da se prijave za VTO što ranije.
“U našu kliniku dolazi veliki procenat žena od 40 godina i više sa problemom steriliteta. Srećemo se sa činjenicom da u tim godinama uporno žele da rade inseminacije i da se dvoume da li je još uvek za njih rano da rade vantelesnu oplodnju. Zbog izuzetno niskog procenta uspeha inseminacija kod pacijentkinja sa 38 i više godina, svuda u svetu se tada pristupa pripremi za VTO, kao metodi koja ima najveće šanse za uspeh”, kaže dr Garalejić.

Objašnjava da se nigde u svetu procedura pripreme za VTO ne može da završi za nekoliko dana, ali da i u Srbiji pacijenti relativno brzo mogu da urade sve potrebne analize i završe obe komisije. Procedura VTO bi trebalo da bude obavljena u perodu od godinu dana od dobijanja dozvole drugostepene komisije.


U “Narodnom frontu” 266 procesa VTO godišnje


U GAK “Narodni front” se obavi oko 1000 drugostepenih komisija godišnje. One obuhvataju detaljne preglede oba partnera (ultrazvučni pregled žene, spermogram muškog partnera), opservaciju eventualnih otpusnih lista od prethodnih operacija, intervencija ili pokušaja vantelesne oplodnje i svih laboratorijskih analiza potrebnih za VTO. Ukoliko je potrebno, traže se dodatne analize ili pregledi i potom naknadno donosi konačno rešenje o ispunjenosti uslova za proces VTO.
“Nakon toga elektronskim putem informišemo RFZO o donesenim rešenjima drugostepene komisije i potom RFZO šalje parove u centre koji se bave VTO koje su pacijenti sami odabrali”, objašnjava dr Garalejić. U GAK “Narodni front” uradi svake godine se uradi 266 procedura VTO, i dodaje da je procenat uspeha veći od 50 odsto.

*Ovaj tekst deo je projekta Majčinstvo i invaliditet “Dajmo i njima šansu” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Izneti stavovi ne izražavaju nužno stavove ministarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.