Šta nakon povlačenja “ranisana” i “ranitidina”

Dojenje može spasiti život deteta
30/09/2019
Žene od 40 godina svaku 20. trudnoću iznesu do kraja
05/10/2019

Šta nakon povlačenja “ranisana” i “ranitidina”

Lekari u Domu zdravlja „Palilula“ nisu dobili obaveštenje da su dva srpska proizvođača sa tržišta povukli lek „ranitidin“, pa pojedini nastavljaju da propisuju lek

Nakon što su lekovi “ranisan” i “ranitidin” povučeni sa tržišta, pojedine zdravstvene ustanove nisu zvanično obaveštene o tome, što znači, prema pojedinim tumačenjima, da lekari i dalje mogu da propisuju taj lek. Kako je izvestio RTS lekari u Domu zdravlja „Palilula“ nisu dobili obaveštenje da su dva srpska proizvođača sa tržišta povukli lek „ranitidin“, jer su u aktivnoj supstanci, koja se proizvodi u Indiji, pronađene nečistoće. Internista dr Igor Dimitrijević kaže da su zahvaljujući medijima čuli šta se dešava, ali da će, dok ne stigne zvanični dokument, pacijentima koji imaju gastointestinalne tegobe, i dalje propisivati ovu terapiju.

“Sve do tada, dok oni ne dobiju zvanično obaveštenje koje je zdravstvena ustanova dobila od Agencije za lekove ili od proizvođača, apsolutno, oni nisu u obavezi da postupaju drugačije“, izjavio je za RTS dr Dimitrijević.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije kažu da, u slučaju da proizvođač dobrovoljno povuče lek, dužan je da o tome obavesti apoteke i zdravstvene ustanove.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije objašnjava da zdravstveni radnici svakako moraju da budu odgovorni, da prate redovno vesti na sajtu Agencije za lekovekako bi se dodatno informisali o svim mogućim neželjenim reakcijama, upozorenjima ili u najekstremnijim slučajevima povlačenjima , koje sprovodi Agencija za lekove.

Međutim, lekari tvrde da je to nemoguće obaviti tokom radnog vremena jer mnogi od njih pregledaju 40, 50 pacijenta dnevno, a na službenim računarima nemaju pristup internetu i pretraživačima.

Inače, Evropska agencija za lekove (EMA) je, na zahtev Evropske komisije, započela proveru lekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin, nakon što su ispitivanja pokazala da neki od lekova sa aktivnom supstancom ranitidin sadrže nečistoću NDMA. Reč je o supstanci koja bi mogla izazvati rak. Iako se ne očekuje takva posledica ukoliko se unosi u malim količinama, naučna ispitivanja još uvek traju.
EMA će proučiti podatke kako bi procenila da li su bolesnici koji koriste ranitidin pod bilo kakvim rizikom od NDMA, i o tome će obavestiti javnost.
Lekovi “ranisan” i “ranitidin”, proizvođača “Hemofarm” i “Aktavis”, povučeni su i sa tržišta u okruženju, u BiH i Crnoj Gori. U beogradskim apotekama vlada prava jagma za istim lekom proizvođača iz Severne Makedonije, koji nije povučen sa tržišta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.