Sindikat traži za lekare status službenog lica
25/10/2019
Četvrtina petnaestogodišnjaka imala seksualne odnose
28/10/2019

Uz samo jedan telefonski poziv lakše kroz VTO

Svi parovi, kojima su potrebni savet, informacije o procesu vantelesne oplodnje u Srbiji i procedurama lečenja, kao i o neophodnim dokumentima od danas sve informacije mogu saznati pozivom na jedan broj telefona. Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je aktiviran besplatan nacionalni broj 0800 333 030, u okviru Centra za vantelesnu oplodnju.

Putem tog besplatnog nacionalnog broja građani će moći svakim radnim danom od 9 časova do 20 časova da se jave i dobiju podršku i odgovore na sva pitanja od strane Udruženja “Šansa za roditeljstvo”, ali i psihološku podršku koju će pružati Centar za mentalno zdravlje u Centru za vantelesnu oplodnju.

U okviru projekta, koji zajedno sprovode ministarstvo i Fondacija “Nije svejedno” do kraja godine će biti osnovana Savetovališta za vantelesnu oplodnju u dva doma zdravlja u Beogradu, a kasnije i širom Srbije.

Kreiran i Vodič sa jasnim koracima kako proći kroz proces vantelesne oplodnje. Vodič će biti distribuiran u domovima zdravlja širom zemlje, a biće obezbeđena i vozila kojima će tim lekara moći da obilazi manja mesta i pruži svu moguću zdravstvenu podršku iz ove oblasti.

U saopštenju je navedeno da svaki šesti par u Srbiji ima problem da prirodnim putem dobije potomstvo.

Evropska nedelja (NE)plodnosti obeležava se ove godine od 4. do 11. novembra i ima za cilj informisanje građana o problemu neplodnosti, kao i pozivanje na veću svest i politiku podrške u cilju rešavanja nejednake dostupnosti procedura za lečenje neplodnosti širom Evrope, što ovom projektu daje poseban značaj.

Ministarstvo zdravlja ovim projektom obeležava ovogodišnju Nedelju (NE)plodnosti.

*Ovaj tekst deo je projekta Majčinstvo i invaliditet “Dajmo i njima šansu” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Izneti stavovi ne izražavaju nužno stavove ministarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.