Kad majke poklanjaju mleko
03/11/2019
Borba protiv steriliteta kao psihološki izazov
09/11/2019

Uz samo jedan telefonski poziv lakše kroz VTO

Svi parovi, kojima su potrebni savet, informacije o procesu vantelesne oplodnje u Srbiji i procedurama lečenja, kao i o neophodnim dokumentima od danas sve informacije mogu saznati pozivom na jedan broj telefona. Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je aktiviran besplatan nacionalni broj 0800 333 030, u okviru Centra za vantelesnu oplodnju.

Putem tog besplatnog nacionalnog broja građani će moći svakim radnim danom od 9 časova do 20 časova da se jave i dobiju podršku i odgovore na sva pitanja od strane Udruženja “Šansa za roditeljstvo”, ali i psihološku podršku koju će pružati Centar za mentalno zdravlje u Centru za vantelesnu oplodnju.

U okviru projekta, koji zajedno sprovode ministarstvo i Fondacija “Nije svejedno” do kraja godine će biti osnovana Savetovališta za vantelesnu oplodnju u dva doma zdravlja u Beogradu, a kasnije i širom Srbije.

Kreiran i Vodič sa jasnim koracima kako proći kroz proces vantelesne oplodnje. Vodič će biti distribuiran u domovima zdravlja širom zemlje, a biće obezbeđena i vozila kojima će tim lekara moći da obilazi manja mesta i pruži svu moguću zdravstvenu podršku iz ove oblasti.

U saopštenju je navedeno da svaki šesti par u Srbiji ima problem da prirodnim putem dobije potomstvo.

Evropska nedelja (NE)plodnosti obeležava se ove godine od 4. do 11. novembra i ima za cilj informisanje građana o problemu neplodnosti, kao i pozivanje na veću svest i politiku podrške u cilju rešavanja nejednake dostupnosti procedura za lečenje neplodnosti širom Evrope, što ovom projektu daje poseban značaj.

Ministarstvo zdravlja ovim projektom obeležava ovogodišnju Nedelju (NE)plodnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *