Sindikat traži za lekare status službenog lica

Novosadski dan za zdravlje
25/10/2019
Uz samo jedan telefonski poziv lakše kroz VTO
25/10/2019

Sindikat traži za lekare status službenog lica

Zbog sve učestalijih napada pacijenata ili članova njihovih porodica na lekare i medicinske radnike, sindikat Kliničkog centra Niš “Nezavisnost” zatražio je danas da zaposleni u zdravstvu dobiju status službenog lica.
Povod je jučeranji incident u kojem je sin pacijentkinje napao medicinskog tehničara Ivana Stojkovića na Klinici za urologiju. Kako su istakli na konferenciji upriličenoj ovim povodom, to je 11. napad na zdravstvene radnike u toj ustanovi od početka godine.
“Kada su pacijenti dobili Zaštitnika prava pacijenata, tog trenutka krenula je haranga na nas. Onda smo zatražili da dobijemo zaštitnika zdravstvenih radnika, ali se to nije desilo. Ostalo je sve na sindikatima, na našim međusobnim kontaktima da se ovome stane na put”, izjavio je predsednik sindikata Miodrag Stojković i zatražio da se izmeni zakon u smislu da zdravstveni radnici dobiju status službenog lica. To bi, kako je objasnio, značilo rigoroznije kazne za napadače i brže postupanje nadležnih ustanova u takvim situacijama.
Direktor KC Niš Zoran Radovanović rekao je da se u ovoj ustanovi leči oko 600.000 ljudi, a broj nezadovoljnih pacijenata se meri miliprocentima. 
“Niko od pacijenata nije vraćen iz Kliničkog centra zbog „hira” lekara ili tehničara. Ove godine od skoro 13.000 zakazanih termina za preglede na Klinici za urologiju, 1.400 pregleda termina ostalo je neiskorišćeno”, dodao je Radovanović.
Pacijentkinja čiji je sin napao medicinskog tehničara takođe je pregledana, dok je napadač uhapšen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.