Saveti za onkologiju na klik
04/12/2019
U Vojvodini za tri godine samo jedna porodilja sa invaliditetom
13/12/2019

Uz Mihajla sam se ponovo rodila

Foto by Vanja

“Jedan moj dan izgleda sasvim obično”, kaže sa osmehom za “Zdravlje Vodič” Dragana Rodić Aranđelović (41) iz Niša.
I možda bismo joj poverovali da Dragana nije jedna sasvim neobična osoba. Nakon što je doživela tešku saobraćajnu nesreću pre 20 godina, zbog koje je ostala vezana za invalidska kolica, završila je Ekonomski fakultet, zaposlila se u Centru za razvoj karijere na Univerzitetu u Nišu, skakala padobranom sa visine od 3.000 metara, osnovala nevladinu organizaciju, napisala knjigu i udala se za muzičara Miloša Aranđelovića.
Hrvatski pop muzičar Alen Slavica posvetio joj je pesmu ” S vjerom u sebe”, Bi-Bi-Si je snimao dokumentarac o njoj, ali ona uvek naglašava da se najvažniji trenutak u njenom životu desio u aprilu 2012. godine kada je postala majka.
Majčinstvo joj je, kako kaže, donelo najveću radost – sina Mihajla.
“Njegovim rođenjem, rodila sam se i ja kao majka i moj suprug kao otac”, dodaje ova hrabra žena.

Treba ostati istrajan u svojim željama, snovima, ciljevima, ali dok si na putu njihovih ostvarenja treba uvek voditi računa da ti isti ciljevi ne nanose štetu drugima.

Sada je Draganin i Milošev sin već đak prvak, a porodica Aranđelović nije obavljala neke posebne pripreme za polazak u školu, jer Gigi, kako mu roditelji tepaju, posmatra mamin invaliditet kao nešto sasvim normalno.

“Njegova percepcija je drugačija jer ima priliku da sagleda život iz težih okolnosti. Od rođenja pronalazi mehanizme kojima bi savladavao prepreke kao sto su dobacivanje lopte sa mamom. Svestan je da to nije moguće, pa se ponekad i smejemo kada pokušam da igram sa njim. Raduje se mom trudu i poštuje moj pokušaj ali razume da sam u nekim situacijama bespomoćna”, kaže Dragana.
Briga o bebi, dodaje, nešto je najlepše što joj se dogodilo u životu. Sada se, čak i sa setom, seća trenutaka u odrastanju deteta koji su ponekad bili iscrpljujuci, ali su joj ipak dali ogromnu snagu, ljubav i motivaciju.
Na naše pitanje da li su odgajanje deteta i trudnoća za mame sa invaliditetom u Srbiji nemoguća misija, Dragana s osmehom kaže da mnoge stvari izgledaju nemoguće. Ali, dodaje, kada nešto želiš istrajno, svim srcem se trudiš da to ostvariš, nekako se to i dogodi.
“Treba ostati istrajan u svojim željama, snovima, ciljevima, ali dok si na putu njihovih ostvarenja treba uvek voditi računa da ti isti ciljevi ne nanose štetu drugima. A, svi ti moji ciljevi jesu bili razumni, prizemni, završiti fakultet, zaposliti se, udati se, osnovati porodicu…”, naglašava naša sagovornica.
Kaže da majčinstvo osoba sa invaliditetom u Srbiji možda ne bi bilo tabu tema ukoliko bi se tim osobama konstantno ukazivalo na tu vrstu mogućnosti. Onda bi, verovatno, počeli da razmišljaju o porodici i deci. Svako od njih bi trebao i da kaže sebi: “Da, ja vredim i žaslužujem da volim i budem voljen”.
“Na mene su uticali najbliži prijatelji i porodica. Nekako su mi to predstavili kao nešto neizbežno pitajući me kad ću da se udam, konkretno moj najbliži saradnik i prijatelj. I onda je sasvim logično da posle udaje sledi i dete. Sada ja pokušavam da utičem na svoju okolinu istim pitanjima, nebitno je da li se radi o osobi sa invaliditetom ili ne. Zagovornik sam porodičnog života”, kaže Dragana koja je dobitnica mnogobrojnih nagrada, između ostalog i Jedanaestojanuarske nagrade grada Niša.
Dragana kaže da su njene obaveze ponekad previše obimne.

Ne samo da radi na univerzitetu, koordinira organizacijom za osobe sa invaliditetom, već je, uz podršku Američke ambasade, pokrenula portal “Uklonimo barijere”. Reč je o mediju koji ima za cilj informisanje osoba sa invaliditetom o njihovim pravima kao i promenu svesti o samom pojmu invaliditet.
“Ovom prilikom pozivam osobe sa invaliditetom i sve druge koji to nisu i zajedno pomognu svojim predlozima ili eventualnim sugestijama u razvoju informativnog portala https://uklonimobarijere.rs/“, kazala je Dragana dodajući s osmehom da ne postoji čarobna formula za uspeh, ali da su veoma važni rad, red, disciplina i naravno ljubav.

*Ovaj tekst deo je projekta Majčinstvo i invaliditet “Dajmo i njima šansu” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanjaIzneti stavovi ne izražavaju nužno stavove ministarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.