Prava ista samo na papiru
29/11/2019
Foto by Vanja
Uz Mihajla sam se ponovo rodila
06/12/2019

Saveti za onkologiju na klik

Nije retkost da se pacijenti o bolesti i mogućnostima lečenja raspituju na internetu, a dešavalo se da ih razni šarlatani ubede da redovnu terapiju zamene alternativnim i neproverenim načinima lečenja. Slamku spasa na mreži najčešće traže i porodice teško obolelih od malignih bolesti.

Zbog toga stručnjaci smatraju da je izuzetno važno da pacijentima budu dostupne tačne informacije.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije u utorak je predstavio aplikaciju za mobilne telefone ONKO, sa brošurama i uputstvima stručnjaka o lečenju malignih bolesti. Cilj zdravstvenih radnika koji su osmislili aplikaciju je da se smanji broj pacijenata koji se informišu na nerelevantnim sajtovima i leče neproverenim preparatima.

Direktor Instituta dr Danica Grujičić je istakla da su brošure pisali lekari i da sadrže podatke potrebne svakom onkološkom pacijentu. Ona očekuje da se u ovaj projekat uključe i ostale onkološke ustanove iz Sremske Kamenice, Kragujevca i Niša.

Doktorka Ana Jovićević, epidemiolog Instituta, kaže da se u brošurama mogu pronaći informacije o hirurgiji, zračnoj terapiji, medikamentima i alternativnom lečenju. Tu su, dodaje, saveti i o savladavanju mučnine i neželjenih efekata hemioterapije, kao i informacije o pregledima i terapijama.

Rukovodilac grupe za javno zdravlje Ministarstva zdravlja, Snežana Pantić Aksentijević,  objašnjava da je aplikacija pripremljena u sklopu projekta pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a biće promovisana i u regionu.

Doktor Davorin Radosavljević, direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta, naglašava da aplikacija nije zamena za pregled i “živu reč”:

“Lekari na aplikaciji pružaju tačne informacije, kako pacijenti ne bi sami “lutali”. To je naš način da pokažemo empatiju i brigu, a ne da zamenimo pregled”, izjavio je dr Radosavljević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.