Neodgovorni pacijenti plaćaju trećinu lečenja
20/01/2019
Alkoholom se otrovalo 15 tinejdžera
22/01/2019

Lekarski pregled pre putovanja

Zakon o zdravstvenom osiguranju uveo je novo pravilo da svi građani koji nemaju potvrdu RFZO prilikom odlaska u inostranstvo, moraju platiti troškove lečenja iz sopstvenog džepa, bez prava na refundaciju.
Da biste dobili potvrdu, koja važi u 20 država sa kojima Srbija ima potpisane sporazume za pružanje hitne medicinske pomoći, moraćete da ispoštujete određenu proceduru.

  1. Pregled kod izabranog lekara, koji će dati mišljenje o zdravstvenom stanju.
  2. Lekarskoj komisiji nadležne filijale RFZO lično se podnosi nalaz i mišljenje doktora i kartica zdravstvenog osiguranja.
  3. Nadležna filijala RFZO izdaje dvojezični obrazac, na osnovu nalaza i mišljenja lekarske komisije da osiguranik ne boluje, odnosno da nije bolovao od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi, u poslednjih 12 meseci, za koje je potrebno duže ili stalno lečenje.
    Potvrda se izdaje najduže za period do 90 dana.
    Ovaj dokument ne mogu dobiti osiguranici čije je zdravstveno stanje takvo da bi ubrzo po dolasku na neku destinaciju u inostranstvu morali na duže bolničko lečenje, kao ni trudnice. Na potvrdu ne mogu da računaju oni koji su u akutnoj fazi hronične bolesti koja duže mora da se leči.
    Ukoliko je osiguranik pre odlaska na put obezbedio potvrdu – dvojezični obrazac za države sa kojima imamo zaključene ugovore, hitne zdravstvene usluge neće biti naplaćene od njega, već će troškovi lečenja biti regulisani na način predviđen konkretnim sporazumom. Ukoliko i pored izdate potvrde, hitne zdravstvene usluge, ipak, budu naplaćene predviđena je pravo na naknadu troškova. Zahtevi za refundaciju se podnose direkciji RFZO.

Šta se će se dešavati ukoliko niste izvadili potvrdu, a neophodna vam je lekarska pomoć u inostranstvu pročitajte ovde http://zdravlje-vodic.rs/bez-lekarske-potvrde-ni-u-crnu-goru-na-more/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.