Neodgovorni pacijenti plaćaju trećinu lečenja

Pozovi SOS, sačuvaj život
16/01/2019
Lekarski pregled pre putovanja
21/01/2019

Neodgovorni pacijenti plaćaju trećinu lečenja

Svi pacijenti koji se ne odazovu pozivima iz doma zdravlja snosiće 35 odsto troškova lečenja, u slučaju da obole upravo od bolesti zbog koje su pozivani na preventivni pregled. Ovo plaćanje biće im nametnuto samo ako, bez ikakvog opravdanja, ne dođu na pregled tri puta. Ovo je samo jedna od novina koju predviđa novi Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju koje je u skupštinskoj proceduri od 8. januara. U njemu stoji i da će izabrani lekar pacijentima odobravati bolovanje do 60 dana, što je dvostruko duže nego danas.

Osim toga, roditeljima će biti isplaćivana puna zarada tokom bolovanja zbog nege teško obolelog deteta, uzrasta do 18 godina. Ukoliko poslanici usvoje ovaj zakon građani će moći da uplaćuju dopunsko osiguranja.

Čak i bez overene knjižice pacijenti će imati pravo na palijativno zbrinjavanje, obaveznu imunizaciju i preglede koji su deo takozvanog skrininga određenog oboljenja, usklađenog sa nacionalnim programom. Trenutno se sprovode tri skrining programa, za rak dojke, grlića materice i debelog creva, a do kraja godine zdravstveni radnici će raditi na suzbijanju još tri bolesti. Država će početi borbu protiv dijabetesa (od kojeg boluje 710.000 ljudi), depresije (više od 400.000 obolelih) i kardiovaskularnih bolesti koje su jedan od najčešćih uzroka smrti u našoj zemlji. Pacijenti koji su u rizičnoj grupi biće pozivani na preglede, ali stručnjaci upozoravaju
da je do sada odaziv bio veoma mali.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, 15. januara je na preventivne preglede pozvano 1.171 pacijenata, a odazvalo se samo oko sedam odsto njih. Svakog dana lekari pozivaju oko 1.200 žena na preglede koji mogu da im spasu život, ali najveći broj njih, kako kažu nadležni, ignoriše pozive. Podsećamo da je kasno otkrivanje raka jedan od razloga zbog kojeg se naša zemlja nalazi na neslavnom drugom mestu u Evropi po smrtnosti od ove bolesti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.