Bez lekarske potvrde ni u Crnu Goru na more

Kako vratiti novac za pregled kod privatnika
09/06/2019
Zašto nema donora reproduktivnih ćelija
14/06/2019

Bez lekarske potvrde ni u Crnu Goru na more

Građani Srbije imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć u 20 zemalja sa kojima imamo potpisane međudržavne sporazume, ali oni koji pre putovanja ne uzmu potvrdu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje moraće sami da plate neophodne preglede, bez prava na vraćanje novca!To je jedna od novina koju je uveo novi Zakon o zdravstvenom osiguranju i koju bi građani morali ozbiljno da shvate kako ih godišnji odmor ne bi papreno koštao.
Na primer, ukoliko tokom boravka u inostranstvu osiguranik bude povređen u saobraćajnoj nesreći, dobiće neopohodnu lekarsku pomoć, a troškove će platiti naš RFZO. Međutim, ukoliko ta osoba nije izvadila pomenutu potvrdu RFZO će zahtevati da mu, nakon povratka u zemlju, osiguranik nadoknadi sve troškove uključujući i eventualni prevoz do prebivališta u Srbiji. U slučaju da naš osiguranik sam plati lečenje u inostranstvu neće biti potrebe da podnosi zahtev za refundaciju troškova. Bez prethodno izdate potvrde ovaj zahtev će biti odbačen.
U Zakonu je navedeno da su tokom dosadašnje primene međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju uočeni problemi u pogledu plaćanja troškova ostvarene hitne medicinske pomoći. “Organi za vezu su u više navrata ukazali na nezadovoljstvo druge strane zbog odbijanja RFZO da plati troškove u slučajevima kada osigurano lice nije ispoštovalo propisani postupak”, navodi se u novom predlogu zakona.
“Novim rešenjem prevazilaze se problemi u nesmetanoj primeni međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju s jedne strane, a s druge stvaraju preduslovi da RFZO može tražiti povraćaj plaćenih sredstava od osiguranog lica. Ovakvo rešenje je i u skladu sa činjenicom da osigurana lica moraju ispoštovati propisani način i postupak za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, jer u suprotnom troškove tako ostvarene zdravstvene zaštite snose iz sopstvenih sredstava”, stoji u dokumentu koji će se uskoro naći pred poslanicima.
Srbija ima potpisane sporazume sa Austrijom, Belgijom, BiH, Bugarskom, Velikom Britanijom, Italijom, Luksemburgom, Mađarskom, Makedonijom. Besplatna hitna pomoć našim građanima se pruža i u Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Sloveniji i u Turskoj.
Sa Grčkom, na primer, u koju naši građani najčešće idu, nemamo potpisan sporazum, pa građani moraju da uplaćuju dodatno osiguranje. Isto pravilo važi i za sve ostale države koje nisu među 20 navedenih. Proceduru za dobijanje potvrde za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu pročitajte ovde http://zdravlje-vodic.rs/lekarski-pregled-pre-putovanja/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.