Alkoholom se otrovalo 15 tinejdžera

Lekarski pregled pre putovanja
21/01/2019
Kako pomoći osobi koja se otrovala alkoholom
22/01/2019

Alkoholom se otrovalo 15 tinejdžera

Gotovo svaki drugi pacijent koji se otrovao alkoholom u novogodišnjoj noći bio je maloletan!

Doktor Tomislav Režić iz Nacionalnog cetra za kontrolu trovanja VMA, za „Zdravlje Vodič“  upozorava da je u noći između 31. decembra i 1. januara pregledano 36 osoba i da se u 34 slučaja radilo o akutnim intoksikacijama alkoholom iz alkoholnih pića, a da je čak 15 osoba imalo manje od 18 godina.

Medicinska usluga lečenja akutne alkoholisanosti pacijente koji nisu imali meru u piću koštala je od 2.800 do 3.200 dinara. Cena zavisi od obima i sadržaja terapije koju je lekar propisao,  odnosno da li su bili uključeni i lekovi i infuzija. Ukoliko se pri tom određuje koncentracija alkohola u krvi, na ovaj iznos nadovezuje se cena laboratorijske analize od 5.440 do 5.640 dinara.

U ovom jedinstvenom centru VMA tokom prvih deset dana 2019. godine pregledano je čak 127 pacijenata, od kojih je 13 primljeno u Kliniku za urgentnu i kliničku toksikologiju VMA radi nastavka lečenja. Doktor Režić napominje da taj broj ne odstupa značajnije od broja registrovanih intervencija za isti period u poslednjih nekoliko godina.

„Većina pacijenata kod kojih postoji sumnja na akutno trovanje dolazi u naš Centar vozilima Službe hitne medicinske pomoći, često i sa javnog mesta, pri čemu u značajnom broju slučajeva ne poseduju ne samo zdravstvenu knjižicu nego ni ličnu dokumentaciju. Bez obzira na to svi bivaju pregledani i a priori se razmatraju kao hitni slučajevi”, navodi naš sagovornik.  

Kako pomoći osobi koja se nalazi u stanju akutnog pijanstva pročitajte ovdehttp://zdravlje-vodic.rs/kako-pomoci-osobi-koja-se-otrovala-alkoholom/?preview=true&_thumbnail_id=2929

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.