Godišnje se razboli 4.500 žena
07/09/2020
Saveti o dijabetesu
21/09/2020

Zašto dete sporo raste?

U Srbiji trenutno više od 2.000 dece prima terapiju hormona rasta. Iz Nacionalnog udruženja osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom “Horast” navode da ovaj hormon osim što utiče na linearni rast kostiju, ima i značajnu ulogu u metabolizmu, a njegov nedostatak može pruzrokovati srčane, imunološke, ali i probleme sa kostima, plućima.
Nedostatak hormona rasta nije samo estetski problem, kako ga najčešće doživljavaju, već problem koji može da utiče na sveobuhvatno zdravlje deteta.
Ukoliko dete ne raste 4,5 centimetara godišnje ili ako mu se usporava rast, savetuje se odlazak kod endokrinologa.

– Vrlo je bitno znati da je nedostatak hormona rasta poremećaj koji se uspešno tretira, da su terapije potpuno komforne i ni u kom pogledu ne menjaju kvalitet života dece koja se primenom terapije razvijaju, rastu i normalno vode život u svom okruženju – objašnjava Olga Davodović, predsednica Udruženja “Horast”.
Nizak rast znači da je telesna visina deteta ispod donje granice normale za uzrast i pol. Najčešće je nizak rast porodična odlika, ali može biti prouzrokovan različitim poremećajima zdravlja.

– Najčešći patološki uzroci niskog rasta su nedostatak hormona rasta, nedostatak hormona štitaste žlezde, nizak rast prouzrokovan intrauterusnim zastojem u rastenju, celijakija, različiti genetski sindromi. Nedostatak ovog hormona može biti nepoznatog i poznatog porekla, urođeni i stečeni. Nizak rast kod dece sa urođenim nedostatkom hormona rasta može da se uoči najčešće posle druge godine života, a uzroci mogu biti genetski uslovljeni ili razvojni poremećaji glave, koji se javljaju sporadično – navodi docent dr Maja Ješić,pedijatar, endokrinolog u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršoj.
Niska telesna visina roditelja najčešće objašnjava nizak rast deteta, ali to ne sme biti razlog da se dete ne uputi endokrinologu čim se uoči poremećaj.
Svetski dan dece niskog rasta obeležava se u nedelju, 20. septembra, a u susret tom danu ova nedelja u celom svetu posvećena je podizanju svesti o značaju normalnog rasta kod dece.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.