Ne vodite decu u kovid ambulante!
04/09/2020
Zašto dete sporo raste?
18/09/2020

Godišnje se razboli 4.500 žena

SRBIJA je po stopi umiranja pacijentkinja od raka dojke na drugom mestu u Evropi, dok se po stopi oboljevanja nalazi u grupi zemalja srednjeg rizika. Osim rane dijagnostike, dostupnost modernih terapija za različite vrste kancera dojke ključ je za smanjenje ovako visoke stope umiranja od ove bolesti. To je jedan od zaključaka 11. Novosadskog onkološkog kongresa, koji je okupio 500 onkologa iz različitih delova Evrope i sveta.

– Statistika je pokazala da se u Srbiji godišnje rak dojke dijagnostikuje kod 4.500 žena, a vodeći uzrok za visoku stopu smrtnosti od ove bolesti jesu metastaze, koje će se razviti kod jedne od tri žene sa ranim karcinomom dojke – naveli su učesnici kongresa. – Godišnje od ove bolesti umre čak 1.600 žena. Samo 27 odsto obolelih pacijentkinja od metastatskog karcinoma dojke preživi posle pet godina, jer gotovo sve one vremenom postanu otporne na standardne terapije.

Na prvom virtuelnom Novosadskom onkološkom kongresu, koji je u martu odložen zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane virusom Kovid 19, govorilo se o važnim onkološkim temama, sa osvrtom na lečenje pacijenata za vreme vanrednog stanja i njihovim poteškoćama pri primanju terapija. Stručnjaci i predavači su razgovarali o karcinomu pluća, melanomu, raku jajnika, gastrointestinalnim tumorima, a posebna pažnja posvećena je borbi protiv raka dojke.

Dr Lazar Popović, jedan od organizatora ovog kongresa i lekar specijalista internističke onkologije na Institutu za onkologiju Vojvodine, ističe da je nedavno ostvaren veliki iskorak u lečenju metastatskog raka dojke, i to tipa koji se javlja kod 70 odsto pacijentkinja – HER+ i HER2-. Rezultati najnovijih terapija u tom segmentu, istakao je, značajno utiču na poboljšanje kvaliteta života pacijenata i smanjuju rizik od smrti za čak 30 odsto. Međutim, oko dve trećine obolelih pacijentkinja sa uznapredovalim karcinomom i dalje čeka inovativnu terapiju.

*Ovaj tekst deo je projekta “Da ne ostane nepozNATO” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanjaIzneti stavovi ne izražavaju nužno stavove ministarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.