Zašto deca šest meseci čekaju terapiju?

Novi dom zdravlja posle Nove godine
22/09/2020
Studente muče stres i kičma
24/09/2020

Zašto deca šest meseci čekaju terapiju?

Zaštitnik građana pokrenuo je danas postupke kontrole, posle saznanja da deca obolela od spinalne mišićne atrofije već šest meseci čekaju na jedinu terapiju, dok im se u međuvremenu zdravstveno stanje pogoršava.

Zaštitnik građana je, posle saznanja iz medija da postoji zastoj u postupku registracije sirupa “Riziplam”, pokrenuo postupak zbog postojanja mogućnosti ugrožavanja ili povrede prava i najboljeg interesa deteta.

Zaštitnik građana traži od RFZO i beogradske Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu da ga u roku od 15 dana obaveste o merama i aktivnostima koje će preduzeti u ovom slučaju.

Takođe, zatražio je da ga obaveste i u kojoj je fazi postupak razmatranja registracije ovog leka i kada se može očekivati konačna odluka.

Navodi se da je Zaštitnik građana na sopstvenu inicijativu pokrenuo postupke kontrole pravilnosti i zakonitosti rada RFZO i beogradske Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Spinalna Mišićna Atrofija (SMA) je retka, ali progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest. Deca sa SMA se rađaju bez SMN1 gena, a bolest se manifestuje postepenom, ali progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što je hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. SMA ne utiče na mozak i kognitivne funkcije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.