Studente muče stres i kičma

Zašto deca šest meseci čekaju terapiju?
22/09/2020
Rado pričamo o seksu, ali ne i o kontracepciji
24/09/2020

Studente muče stres i kičma

Svaki drugi student u Srbiji kao najveći zdravstveni problem navodi izloženost stresnim situacijama. Ostali najčešće navođeni zdravstveni problemi su bolovi u kičmi i leđima, dok poremećaj sna predstavlja najveći problem za skoro trećinu akademaca. To je pokazalo istraživanje o svakodnevnim navikama i zdravom stilu života studenata, koji je pokrenula kompanija Galenika.

Među tegobama koje muče studente su i različiti problemi sa očima i vidom 25,3 odsto, zatim hormonski problemi 18,4 odsto, dok su na petom mestu tegobe s varenjem i metabolizmom na koje se požalilo 17,3 odsto studenata.

U junu ove godine, oko 40 odsto ispitanika je redovno dodavalo vitamin C u svoju ishranu, 30 odsto je unosilo minerale, a jedna četvrtina različite vitamine, sa ciljem jačanja imuniteta organizma.

Istraživanje je potvrdilo da studenti predstavljaju ranjivu grupaciju u pogledu fizičkog i mentalnog zdravlja.

Trećina studenata Srbije je izloženo ekranu mobilnog telefona do pet sati dnevno, dok su se mladi izjasnili da manje od deset odsto (9,4 odsto) gleda televiziju više od tri sata.

Briga o sopstvenom zdravlju podrazumeva prevenciju, ali i mogućnost obraćanja adekvatnim institucijama i ekspertima koji mogu da pruže pomoć i posavetuju studente ukoliko imaju bilo kakve nedoumice ili pitanja.

Rezultati istraživanja su pokazali da mladi upravo to i čine, pa tako na pitanje kome se obraćaju prvo ukoliko imaju određeni problem: njih 26,8 odsto je reklo da savet traži od lekara, sa roditeljima se konsultuje jedna četvrtina, a sa prijateljima 17,6 odsto, dok se putem Gugla informiše njih 16,3 odsto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.