Vakcina preporučena, ali nije besplatna

Opasno testiranje na korona virus u privatnim ustanovama
02/03/2020
PRVI SLUČAJ KORONA VIRUSA U SRBIJI
06/03/2020

Vakcina preporučena, ali nije besplatna

Svakog dana u Srbiji umre bar jedna žena od raka grlića materice, iako za taj oblik kancera postoji vakcina koja u više od 90 odsto slučajeva sprečava nastanak bolesti. Na tribini “Moje pravo na zdravlje” održanoj povodom Međunarodnog dana borbe protiv HP virusa, lekari su istakli da je vakcina prošle godine preporučena od strane države, ali nije o trošku RFZO što, umanjuje rezultate u smanjenju broja novoobolelih od HPV infekcija.

HPV je glavni uzročnik raka grlića materice, ali i još četiri vrste raka od kojih obolevaju i muškarci i žene.

– Srbija је do pre nekoliko godina bila na prvom mestu među evropskim zemljama po broju obolelih i umrlih od raka grlića materice. Danas više nismo, jer nas je u toj neslavnoj trci pobedila samo Moldavija. Rak grlića materice moguće je sprečiti i izlečiti i to jednom vakcinom – рекла је Mima Fazlagić, specijalista ginekologije.

Nevenka Raketić, specijalista imunologije i pedijatrije, istakla je da je uvođenje vakcine protiv HP virusa na listu dostupnih i besplatnih ključni korak u zaštiti od bolesti koja svake godine u Srbiji odnese više od 500 života.

Osim prevencije, u borbi protiv HP virusa važnu ulogu igra i edukacija o načinima zaštite, jer se ovaj virus prenosi isključivo seksualnim putem.

U zemljama u regionu, Slovenija i Makedonija su uvele HPV vakcinu u nacionalni program 2009. godine, a to su nedavno uradile i Hrvatska, Mađarska i Crna Gora.

– Šabac je jedina opština u Srbiji čiji su odbornici jednoglasno usvojili odluku da opština finansira vakcinu protiv HP virusa – istakla je Marija Ratković, iz Centra za biopolitičku edukaciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.