Opasno testiranje na korona virus u privatnim ustanovama

Pacijentu ugradili stari stent!
28/02/2020
Vakcina preporučena, ali nije besplatna
05/03/2020

Opasno testiranje na korona virus u privatnim ustanovama

Ovaj virus se do sada pojavio u čak 67 država, a zaraženo je ukupno 89.527 ljudi. Čak 80.174 obolelih su kineski državljani

Iako korona virus uveliko kuca na vrata naše zemlje, obolelih i dalje nema. Do danas u 18 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 45 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja (boravak na području intenzivne transmisije virusa i prisustvo simptoma infekcije disajnih puteva). Srećom, uzorci svih testiranih osoba bili su negativni.

Istovremeno se broj zaraženih u Hrvatskoj i Albaniji popeo na osam, u Rumuniji je ovaj virus potvrđen kod tri osobe, a u Makedoniji kod jedne.

Kada je u pitanju Republika Srpska, danas je zdravstvena inspekcija apelovala na građani ne testiraju samoinicijativno na virus korona u privatnim laboratorijama navodeći da one nisu ovlašćene, ni stručne za takva ispitivanja.

I u Srbiji je moguće u privatnim klinikama obaviti testiranje na korona virus, ali stručnjaci smatraju da je samoinicijativno ispitivanje veoma loš potez.

Doktorka Ivana Begović-Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd za “Blic” je objasnila da samoinicijativno testiranje daje ljudima osećaj lažne sigurnosti. U Torlaku se testiraju samo osobe koje imaju simptome koronavirusom, ili su bili u kontaktu sa nekim za koga se sumnja da je zaražen. Sve referentne analize rade se na Institutu Torlak, a nalazi privatnih klinika svakako ne bi bili prihvaćeni.

Ovaj virus se do sada pojavio u čak 67 država, a zaraženo je ukupno 89.527 ljudi. Čak 80.174 obolelih su kineski državljani. Od posledica virusa preminulo je 3.056 ljudi, što znači da procenat smrtnosti iznosi 3,4 odsto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.