Ukoliko sumnjaš na korona virus pozovi novi SOS broj
26/01/2020
Kakva će biti sudbina Tiršove
28/01/2020

Uskoro sistematski za buduće prvake

U većini zdravstvenih ustanova u februaru počinju sistematski pregledi za mališane koji će u septembru sesti u školske klupe. Cilj ovih pregleda je procena zdravstvenog stanja deteta i njegova zrelost za upis u prvi razred. Sistematski čini pet specijalističkih pregleda, otorinolaringologa, oftalmologa, fizijatra, logopeda i stomatologa. Obavezne su i laboratorijske analize krvi i urina, a lekari proveravaju i vakcinalni status svakog mališana.
U Domu zdravlja „Stari grad“ u Beogradu kažu da će od 3. februara početi da pregledaju buduće prvake i napominju da svaki sistematski pregled započinje kod izabranog pedijatra, od koga roditelji dobijaju obrazac za potrebne specijalističke preglede i elektronski uput za prijem deteta u laboratoriju, koji važi 29 dana.

I privatne zdravstvene ustanove organizuju sistematske preglede, a njihova cena je oko 7.000 dinara.

Pregled očnog i ušnog lekara se zakazuje se na trećem spratu doma zdravlja, dok se pregledi fizijatra i stomatologa obavljaju u vrtićima – navode u DZ „Stari grad“.

Za decu koja ne idu u vrtić, fizijatar u DZ “Stari grad” radi četvrtkom ceo dan, dok se o radu logopeda mogu raspitati u Odseku za praćenje razvoja dece na brojeve telefona 011/ 3215 – 692 i 3215 – 652.

Termini za buduće prvake u laboratoriji su svakog radnog dana od 9 do 10 časova u ordinaciji 208. U pojedinim domovima zdravlja se svi pregledi zakazuju, dok u nekima nije potrebna najava dolaska.

I privatne zdravstvene ustanove organizuju sistematske preglede, a njihova cena je oko 7.000 dinara.
Dosadašnje kontrole koje su obavljali pedijatri u beogradskim domovima zdravlja pokazale su da budući školarci uglavnom imaju problema sa vidom, ravnim tabanima, gojaznošću i karijesom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.