Uskoro sistematski za buduće prvake
27/01/2020
Kod ginekologa bez zakazivanja
28/01/2020

Kakva će biti sudbina Tiršove

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će nas nova zgrada Univerzitetske dečje klinike, takozvana Tiršova 2, koštati barem 75 miliona evra. Podsetio je da je postojeći objekat u kojem se nalazi ova prestižna dečja klinika izgrađen još pre Drugog svetskog rata, a da je renoviran 60-tih i 90-tih godina prošlog veka. Takođe, Skupština grada je saopštila da su problemi koje ima sadašnja bolnice: nedostatak prostornih kapaciteta, zastareli i neefikasni sistemi za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju, slaba zaštita od požara, previše bolesnika u neodgovarajućim i premalim sobama…
Uprkos ovim tvrdnjama gradske vlasti, jedan deo stručne javnosti oštro se protivi gradnji nove zgrade Tiršove i rešenje vidi u proširenju postojeće klinike na susednu parcelu koja im je u te svrhe dodeljena pre gotovo 30 godina.

Preseljenje bolnice sa sadašnje lokacije smatra bespotrebnim i profesor dr Dušan Šćepanović, predsednik Upravnog odbora ove klinike koji se više puta javno izjašnjavao na ovu temu. Posebno je naglasio da niko od predstavnika vlasti, kako gradske tako i republičke, nije predstavio planove gradnje Upravnom odboru, Stručnom savetu ili Kolegijumu Univerzitetske dečje klinike, što se dosad, kako je govorio, nije dešavalo u ovoj ustanovi.

Ščepanović, koji je bivši dugogodišnji direktor Tiršove, izračunao je da bi proširenje postojeće zgrade koštalo najviše 28 miliona evra, a u ovu cenu su uračunati i troškovi izgradnje podzemne garaže za oko 300 vozila. To je gotovo tri puta manje od cifre koju je pomenuo ministar finansija, a pri tom Mali nije objasnio da li su u tu cifru uračunati i troškovi gradnje pristupne petlje na auto-putu što je jedini način da se zgrada na novoj lokaciji učini pristupačnijom za najmlađe pacijente.

Taj novac, stav je naših upućenih sagovornika, umesto u zidanje potpuno nove klinike mogao bi biti uložen u usavršavanje lekara i povećanje plate budući da sve veći broj stručnjaka i iz ove klinike odlazi u inostranstvo.

Sa grupom saradnika Šćepanović je izradio i elaborat u vezi sa proširenjem Univerzitetske dečje klinike koji je dostavio nadležnima. Takođe, već nekoliko puta javno je pozvao gradonačelnika Zorana Radojičića, njegovog bivšeg đaka, da ukrste argumente, tačnije da javnosti predstave oba rešenja za njihovu matičnu kuću. Jedno, koje pripremaju gradski oci i koje uključuje izmeštanje klinike i drugo koje bi podrazumevalo proširenje Tiršove na susednu parcelu što je planirano decenijama.
“Nova zgrada Kliničkog centra Srbije proširuje se uz staru, Dedinje 2 se gradi uz postojeću zgradu Instituta za kardiovaskularne bolesti, KBC Dr Dragiša Mišović, proširen je u okviru postojećeg kompleksa, kao i Instituti u Sremskoj Kamenici, a seli se samo Univerzitetska dečja klinika. Zašto?”, kazao je javno nekoliko puta Šćepanović i naveo da se najavljuje obnova Infektivne klinike koja je potpuno urušena, ali da nikome ne pada na pamet da umesto postojeće zgrade zida novu.

S druge strane sadašnja zgrada Tiršove je, u poslednjih sedam godina, kako je Šćepanović naglašavao renovirana “od poda do plafona” i opremljena vrhunskom opremom u šta je uloženo nekoliko miliona evra. Radovi i dalje traju, u šta se mogu uveriti svi koji su posetili kliniku u posednjih nekoliko nedelja. Takođe, Tirošova je priključena na toplanu KCS-a koja radi na gas, a kada je u pitanju digitalizacija koju je gradonačelnik najavio, ona podrazumeva kupovinu specijalne opreme koja može da bude instalirana u bilo kojem prostoru.
Odlukom SO Savski venac još 1991. godine, kako je više puta podsetio dr Šćepanović, za potrebe proširenja Univerzitetske dečje klinike dodeljeno joj je susedno zemljište površine jednog hektara. Odluka potvrđena je Planom generalne regulacije za Grad Beograd 2016, a ovaj dokument još je na snazi. Proširenje postojeće klinike moglo je do sada da bude završeno, ali je odjednom, u poslednje tri godine, došlo do promene planova i najavljuje se izmeštanje klinike na potpuno drugu lokaciju.

Profesor Šćepanović je o svemu ovome pre oko godinu dana obavestio Predsedništvo i Vladu Srbije.
Poznato je da ova Tiršova zaista kuburi sa prostorom i da joj je neophodno proširenje, ali prema podacima ove ustanove u poslednjih 10 godina od 293 kreveta popunjeno je 61 odsto, tačnije 182 kreveta.
Šćepanović je više puta javno izjavio da novoj dečjoj klinici (ma gde bila) treba najviše od 220 do 230 kreveta, ali je i upozorio da gradska vlast još nije otkrila planove u vezi sa sudbinom postojeće zgrade u Tiršovoj ulici koja se nalazi na veoma privlačnoj lokaciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.