U 52 zemlje testiranje tri potencijalna leka protiv Kovida 19

U Novom Sadu traže više od 1.000 zdravstvenih radnika
10/08/2021
Mame su zakon: U fokusu da budu porodice koje čekaju prvo ili drugo dete
11/08/2021

U 52 zemlje testiranje tri potencijalna leka protiv Kovida 19

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da će u 52 zemlje biti obavljeno kliničko ispitivanje tri antiinflamatorna leka, kao potencijalni tretmani za pacijente obolele od Kovida 19.

Prošlogodišnje ispitivanje pokazalo je da su od izabranih lekova samo kortikosteroidi imali efikasnost protiv teškog i kritičnog oboljenja od korona virusa, piše Rojters.

“Nezavisno stručno veće odabralo je artesunat, imatinib i infliksimab zbog njihovog potencijala da smanje rizik od smrti kod hospitalizovanih pacijenata zaraženih od Kovida 19”, piše u saopštenju SZO.

Artesunat se koristi protiv malarije, imatinib protiv određenih vrsta karcinoma, a infliksimab za bolesti imunog sistema kao što je reumatoidni artritis.

SZO je saopštila da će se artesunat, koji proizvodi indijska farmaceutska međunarodna kompanija Ipca, koristiti sedam dana intravenozno, dozom koja se preporučuje kod lečenja malarije. Imatinib, koji proizvodi multinacionalna švajcarska farmaceutska kompanija Novartis, primenjivaće se oralno jednom dnevno 14 dana, a infliksimab, koji proizvode Džonson i Džonson, primenjivaće se intravenozno kao jedna doza.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.