Mame su zakon: U fokusu da budu porodice koje čekaju prvo ili drugo dete

U 52 zemlje testiranje tri potencijalna leka protiv Kovida 19
11/08/2021
Lončar: Propustili smo šansu za sticanje kolektivnog imuniteta
22/08/2021

Mame su zakon: U fokusu da budu porodice koje čekaju prvo ili drugo dete

Fokus politike podsticanja nataliteta treba promeniti sa porodica koje imaju troje i više dece na porodice koje čekaju prvo ili drugo dete, saopštila je danas Inicijativa “Mame Su Zakon”. Oni napomiju da to ne znači da se mora odustati od mera podrške višečlanim porodicama, već da se mora izdvojiti veći procenat BDP-a kako bi se pojačala podrška i onima koji je do sada nisu dobili u dovoljnoj meri.

Među izmenama koje ta inicijativa očekuje da bi se, “vratilo poljuljano poverenje u pronatalitetne politike Vlade”, predlaže se da se porodiljama garantuje naknada najmanje u visini republičkog minimalca tokom čitavih godinu dana odsustva sa posla nakon rođenja deteta, a ne samo tokom prva tri meseca.

“Prestati sa diskriminacijom žena koje samostalno obavljaju delatnosti – ne uslovljavati ih da zatvore firmu ako nemaju način da finansiraju dodatnu radnu snagu; omogućiti im da prenesu odsustvo sa posla radi nege deteta na partnera, kako im se privatni poslovi kojima pune budžet ne bi ugasili; da za treće dete koriste dve godine odsustva sa posla. Pokažite da cenite samostalnost koju preduzetnice imaju”, navedeno je u saopštenju.

“Mame su zakon”, takođe smatraju da treba prepoznati porodice koje imaju više od četvoro dece, a koje sadašnji zakon ne prepoznaje.

“Kao što i sami rekoste, u pitanju su uglavnom najsiromašnije porodice. Njih nema mnogo i jednostavno je sramota da državu koja ima problem sa natalitetom za ovu grupu neko mora da ”vuče za rukav””, navodi se u saopštenju, koje se obraća ministru za brigu o porodici i demografiju Ratku Dmitroviću.

Inicijativa “Mame su zakon” tvrdi da je pokušaj da se višedecenijski problem pada nataliteta reši Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, svojevremeno predstavljenim kao “borba protiv porodiljske i trudničke mafije” doživeo – “debakl”.

“Zakon i nespretne izjave zvaničnika Vlade Republike Srbije nanele su ogromnu štetu i poljuljale poverenje u sistem i državu u najosetljivijem periodu života i stvorile dodatnu nesigurnost kada je o proširenju porodice reč”, navodi se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.