U Novom Sadu traže više od 1.000 zdravstvenih radnika

Da li nam preti epidemija virusa Zapadnog Nila?
09/08/2021
U 52 zemlje testiranje tri potencijalna leka protiv Kovida 19
11/08/2021

U Novom Sadu traže više od 1.000 zdravstvenih radnika

Klinički centar Vojvodine, raspisao je jedan od najobimnijih konkursa u poslednjih nekoliko godina, za prijem više od 1.100 zdravstvena i 142 administrativna radnika, koji će biti angažovani u novoj kovid bolnici na Mišeluku. Konkurs za lekare otvoren je još sutra, a za nemedicinsko osoblje do petka, 13. avgusta, kada će biti formirana i komisija.

U Kliničkom centru Vojvodine, kažu da vlada ogromno interesovanje, iz svih krajeva Srbije, iako je konkurs otvoren svega osam dana, i da komisija neće imati lak zadatak. Biće ovo odlična šansa za nezaposlene lekare raznih specijalnosti, ali i za medicinsko osoblje. U Pokrajinskoj službi za zapošljavanje za RTV napominju da u njihovoj evidenciji, trenutno u Vojvodini, nema toliko “belih mantila”.

– Mi trenutno imamo 226 doktora medicine, to su znači doktori bez specijalizacije, koji se vode kao nezaposleni u Nacionalnoj službi, a imamo ukupno samo 13 specijalista, od čega nijedan nije od ovih najtraženijih trenutno specijalizacija, kao što su pulmolozi, anesteziolozi, infektolozi, internisti – kaže Duško Krnajac iz Pokrajinske službe za zapošljavanje.

Pomenuti profili su već godinama deficitarni na tržištu, a njihov nedostatak posebno je došao do izražaja u jeku pandemije. Brojke u Vojvodini su neznatno povoljnije, kada je reč o medicinskom osoblju.

– Trenutno imamo 552 medicinske sestre i 178 medicinskih tehničara na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja – ističe Krnajac za RTV.

U Novom Sadu na birou je 218 medicinskih sestara, 5 specijalista i 3 doktora medicinskih nauka, sa radnim iskustvom i bez njega. Kako ističe Krnajac, većina njihovih vršnjaka sa srednjom školom se ne prijavljuje na biro, niti su do sada radili u struci, te bi im, kako ističe, konkurs trebalo da bude podsticaj. Baš kao i za one koji rade u privatnom sektoru ili su angažovani u inostranstvu.

U našoj zemlji imamo 32.643 licencirana lekara, od kojih je 7.462 u Vojvodini, u kojoj je, kako ističu u Regionalnoj lekarskoj komori Vojvodine, zaustavljen trend prekomernog odlaska lekara na rad u zapadne zemlje. Ove godine je sertifikat zatražilo njih svega 49.

Po završetku kovid bolnice, i njenog opremanja, koje se očekuje 1. septembra, medicinski kadar koji bude zadovoljio sve kriterijume, proći će obuku, nakon čega će biti osposobljen za rad sa pacijentima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.