Tri mere za podsticaj nataliteta

Pukovnik koji je tužio NATO u lošem zdravstvenom stanju
27/07/2021
Prva beba iz epruvete napunila 43 godine
28/07/2021

Tri mere za podsticaj nataliteta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da veruje da ćemo do početka septembra usvojiti nove mere za podsticaj rađanja u Srbiji. One bi, kako kaže, trebalo da se ogledaju kroz tri promene. Jedna su uvećane finansijske naknade za trudnice i porodilje, drugo su rešavanje zakonskih poteškoća koje se tiču zarada trudnica i porodilja i treća promena je uprošćavanje procedure u vezi sa VTO i uvećanje starosnog praga za žene kojima država finansira pokušaje vantelesne oplodnje.
Predsednik je istakao da se nada da će barem u siromašnijim sredinama ove mere doneti boljitak. “To je trenutno naš najveći problem jer lako se društvo obnovi ako imate više dece. Za one koji su nas sve vreme napadali navodeći da je to pitanje ekonomskog statusa, naglašavam da je situacija obrnuta. Tamo gde su najbogatiji imamo najmanje dece, a u siromašnim sredima najviše”, kazao je Vučić i dodao da sve što radimo nema smisla ukoliko niko ne bude imao time da upravlja.
Kada je u pitanju pomoć od pet hiljada evra za prvorođeno dete, on je naglasio da bi, ukoliko bi takva vrsta pomoći bila isplaćivana iz republičkog budžeta, pa bi tog troška bile oslobođene lokalne samouprave. Tako bi Grad Beograd bio oslobođen za 20 miliona dinara što bi mogao da investira negde drugo. Dodao je da moramo podstaći majke, pogotovo iz siromašnih sredina, da ranije rađaju jer imamo celu jednu generaciju manje. Naveo je da je prosečna starost građanina Srbije 46 godina, a na primer u Turskoj 26 ili 27 godina.
Podsticanje rađanja i nataliteta, kako je rekao,  jedan je od nacionalnih prioriteta, a najava davanja 5.000 evra, kako je rekao, nema veze sa politikom već sa tim da moramo da razmišljamo šta će biti u budućnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.