Pukovnik koji je tužio NATO u lošem zdravstvenom stanju

Za 12 odsto više obolelih od raka pluća
26/07/2021
Tri mere za podsticaj nataliteta
27/07/2021

Pukovnik koji je tužio NATO u lošem zdravstvenom stanju

Pukovnik Vojske Srbije koji je pokrenuo prvu pojedinačnu tužbu u Srbiji protiv NATO pakta, tražeći odštetu nakon što je dobio težak oblik karcinoma, u lošem je zdravstvenom stanju. Ovu informaciju je, u razgovoru za naš portal, potvrdio njegov advokat Srđan Aleksić. On kaže da je njegov klijent tri puta operisan zbog karcinoma koji je zahvatio unutrašnje organe, a za lekove troši nekoliko hiljada evra svakog meseca.

  • Nadamo se da će mu se poboljšati zdravstveno stanje. U međuvremenu spremamo nove tužbe, prokomentarisao je ovaj ugledni advokat iz Niša.

Njegov klijent ima svega 55 godina, a karcinom mekih tkiva (Leiomysarcoma) mu je dijagnostikovan 18 godina nakon što je bio angažovan na jugoistoku Srbije, u okolini Vranja, u Kopnenoj zoni bezbednosti sektor B. Tamo je proveo tačno 201 dan (od decembra 2000. do jula 2001. godine ). Izvodio je vežbe u veoma ozračenom području, tačnije na brdu Pljačkovica kraj Vranja koje je gađano municijom sa osiromašenim uranijumom. To je potvrđeno i zvaničnim podacima Vojske Jugoslavije.

Srđan Aleksić objašnjava da očekuje da će se NATO pakt izjasniti o krivici do kraja avgusta budući da im je, krajem marta uručena prevedena tužba njegovog klijenta. Čak i ako se ne izjasne, postupak će biti nastavljen svojim tokom.

Prva pojedinačna tužba protiv NATO pakta u Srbiji podneta je Višem sudu u Beogradu, u januaru ove godine, a u pripremi je još nekoliko tužbi čije podnošenje koče previsoke sudske takse. Aleksić je podneo zahtev i nekoliko puta javno apelovao na naše sudove da oslobode plaćanja taksi ljude koji su oboleli od kancera budući da je njima ugroženo pravo na život, a na putu ka ostvarenju svojih prava moraju da plate taksu u vrednosti od oko 700 evra.

Aleksić dodaje da je formirana Fondacija osromašeni uranijum posledica bombardovanja 1999. godine i da čeka odgovor Evropske levice koja je izrazila želju da pomogne oko finansiranja taksi za tužbe i oko troškova veštačenja obolelih građana.

Navodi i da građani Srbije, kako navodi, imaju jednaka prava kao i građani Italije koji su oslobođeni plaćanja taksi, a više od 180 obolelih italijanskih vojnika koji su bili u mirovnoj misiji na Balkanu, a nakon toga se razboleli, dobili su postupke pred sudovima a nakon toga i odštetu od NATO pakta. O tome je govorio za naš portal i italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja http://zdravlje-vodic.rs/siguran-sam-da-cemo-pobediti-nato/

Aleksić je naveo da njegova tužba sadrži dokaze iz SAD, Svetske zdravstvene organizacije, o kancerogenom uticaju osiromašenog uranijuma, domaću i stranu sudsku praksu i presude.

  • Smatramo da će naš sud kad uporedi svu sudsku praksu i dokaze sigurno doneti poštene odluke, kakve su doneli sud i sudije u Italiji. Mi ćemo da tražimo najmanje oko 100.000 evra za svakog obolelog od kancera, a u Italiji je to mnogo više, računajući da je to neki minimum, poručio je naš sagovornik.

Ističući da postoje pravosnažne presude i za italijanske vojnike koji su boravili na području BiH, a zatim oboleli od kancera, Aleksić je poručio da bi i građani Republike Srpske i BiH trebalo da tuže NATO, budući i da je ne području BiH korišćena municija sa osiromašenim uranijumom.

*Ovaj tekst je deo projekta “Da ne ostane nekažnjeno” koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanjaStavovi izneti u podržavanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.