Tri mere za podsticaj nataliteta
27/07/2021
Kakvi su rezultati švedskog modela borbe protiv korone?
31/07/2021

Prva beba iz epruvete napunila 43 godine

Kada je pre 43 godine rođena Lujza Braun, prva beba dobijena uz pomoć vantelesne oplodnje, znalo se da će ova metoda biti revolucionarna, iako je tek kasnije (2010) dr Edvards dobio Nobelovu nagradu za ovaj poduhvat, saopštilo je Udruženje Šansa za roditeljstvo . Do sada je, uz pomoć ove metode, posle 43 godine, na svet došlo preko 8 miliona beba I da je ova metoda dala nadu mnogim parovima koji bi inače ostali bez dece. Lujza Braun je, kako podsećaju, rođena 25. Jula 1978.godine i roditelji su je čekali punih 9 godina.

I danas, posle 43 godine, prisutne su predrasude u vezi sa lečenjem neplodnosti. I dalje ljudi teško potraže pomoć stručnjaka, previše čekaju, najpre se leče kod vidara i vidovnjaka, i dalje se smatra da je beba dobijena vantelesnom oplodnjom veštačka, ima mnogo mitova u vezi sa ovom procedurom. Još uvek nismo dovoljno edukovani.

  • 25. jul  za nas u Udruženju Šansa za roditeljstvo jeste veliki dan. Čak 8 miliona beba stiglo je na ovaj svet uz pomoć vantelesne oplodnje. Predrasude ne smeju da nas uspore ili zaustave u lečenju ili naporima da stignemo do onog što najviše želimo. U Srbiji se svaki 6. Par suočava s problemom neplodnosti. Država je omogućila neograničen broj postupaka vantelesne oplodnje sa starosnom granicom do 43 godine za ženu, ali i postupke za drugo dete ako je prvo dete dobijeno vantelesnom oplodnjom. Mnogo toga je urađeno. Sada čekamo da i Banka reproduktivnih ćelija počne sa radom. Bez donora i Banke donacija reproduktivnih čelija i embriona ne može početi kod nas. Na polju lečenja steriliteta je neophodno neprekidno napredovati i raditi. Želimo i da znamo koliko se beba u Srbiji rodi uz pomoć vantelesne oplodnje u toku jedne godine, a to možemo samo uz jedinstven Registar postupaka. Vrlo je važno za državu, ali i za sve nas u VTO svetu, da imamo tačne i transparentne podatke, iyjavila kla je predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo i direktorka Centra za VTO, Sandra Jovanović.

Takođe, ovo Udruženje je podsetilio da njihov Centar za vantelesnu oplodnju nastavlja svoj rad na novoj lokaciji u Ulici kneza Miloša 6 u Beogradu gde ih mogu pronaći svi oni koji tragaju za informacijama o neplodnosti i VTO proceduri. Informacije mogu dobiti i pozivom na besplatan nacionalni broj 0800 333 030.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.