Tiodorović: Bez popuštanja mera

Studentske poliklinike neće biti ugašene
22/02/2021
Sezona alergija zakucala na naša vrata
28/02/2021

Tiodorović: Bez popuštanja mera

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona zakazana je za sutra i na njoj će se razmatrati trenutna epidemiološka situacija u zemlji.

Budući da je broj novozaraženih danas veći od 3.200, sve ukazuje da neće biti popuštanja mera, već da će postojeće ostati na snazi, možda čak i biti pooštrene. Veći je i broj ljudi u bolnicama, kao i pacijenata na respiratorima, a raste i broj prvih pregleda.

Epidemiolog i član medicinskog dela Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je za Tanjug da popuštanja mera neće biti, a da su moguća dva scenarija – jedan je da postojeće mere ostanu na snazi, a drugi je da dođe do pooštravanja u pojedinim gradovima koji prednjače po broju zaraženih, poput Arilja, Vranja, Kraljeva, pa čak i Beograda.

“Ove nedelje očekujemo povećanje broja zaraženih, jer je prošao inkubacioni period od povratka sa zimovanja”, upozorava Tiodorović.

On je naveo da se među članovima Kriznog štaba mogu čuti predlozi da se skrati vreme ugostiteljskih objekata, ali da ima i onih koji su za to da se tokom vikenda ugostiteljski objekti potpuno zatvore.

“To ima dve strane medalje. Ako zatvorite ugostiteljske objekte, mladi će da organizuju žurke van svojih mesta i stvaraju se islovi za širenje infekcije. Zato je na prvom mestu važna rigorozna kontrola”, rekao je Tiodorović. Napominje da će biti analizirana i situacija u srednjim školama i višim razredima osnovnih, što se tiče zaraženih među učenicima, ali i profesorima.

“Razmatraćemo da li ćemo ostati pri tome da, ukoliko se u grupi pojave dva međusobno povezana slučaja, cela grupa prelazi na onlajn ili ćemo doneti odluku da u pojedinim gradovima sve srednje škole i viši razredi osnovnih škola pređu na onlajn”, rekao je on. Upitan da li se razgovaralo o ukidanju karantina i obaveznog PCR testa za građane koji se vraćaju iz inostranstva, a koji su vakcinisani sa obe doze vakcina, Tiodorović je rekao da je prerano govoriti o tome jer još nije postignut kolektivni imunitet.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.