Tiodorović: Bez popuštanja mera
23/02/2021
Inspekcija nakon smrti žene u Leskovcu
02/03/2021

Sezona alergija zakucala na naša vrata

Kijanje, kašljucanje, svrab u ušima i grlu, curenje nosa, nikako ne moraju da znače da ste bili u kontaktu sa virusom Kovid 19, već da je sezona prolećnih alergija zakucala na naša vrata.

Iako se većina građana obradovala sunčanim danima, sunce i vetar koji raznosi čestice polena i te kako su uticali da počnu tegobe kod ljudi koji su alergični na polen drveća. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine u Beogradu raste koncentracija polena breze, jasena, čepresa, topole i leske. Slična je situacija i na ostalim mernim mestima širom zemlje.

Uz prolećnu sezonu u kojoj cvetaju drveća razlikuju se još dve sezone alergija. Tokom letnje sezone cvetaju trave, dok je za kraj leta karakteristično cvetanje korova. I dok se za trave i korove može pronaći rešenje u vidu redovnog održavanja i košenja zelenih površina, za drveće to nije moguće, te je njihov polen gotovo nemoguće izbeći.

Stručnjaci kažu da se najveća koncentracija polena na mesečnom nivou obavezno emituje u martu i aprilu, kada je polen najraznovrsniji pa je za osetljive osobe ovaj period izuzetno težak.

Osobama koje su osetljive na polen drveća preporučuje se da, u konsultaciji sa izabranim lekarom, započnu s uzimanjem redovne terapije, kako bi im boravak na otvorenom i u prirodi bio lakši kada dođe do veće emisije polena u vazduhu. Savet stručnjaka pročitajte u našem tekstu https://zdravlje-vodic.rs/kako-pobediti-alergiju/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.