Genetičar Miodrag Stojković: Bolesti ne moraju da se prenose kroz generacije
22/11/2019
Bol vodi u postporođajnu depresiju
26/11/2019

Testiranje na HIV bez novca i uputa

Pod sloganom “Testiraj! Leči! Spreči!”, od 22. do 29. novembra obeležava se Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise. Testiranje je poverljivo, anonimno i besplatno i nije potreban uput lekara. Cilj ove inicijative je da se kroz dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje omogući da više osoba sazna svoj HIV i hepatitis status u što ranijem stadijumu infekcije.

Ove godine biće omogućeno savetovanje i testiranje na HIV za zainteresovane studente na pojedinim fakultetima, u studentskim domovima, srednjim i visokim školama i studentskim poliklinikama. Akcija se sprovodi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Leskovcu, Bojniku, Vučju, Vranju, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” je saopštio da će testiranje na HIV i hepatitis C biti dostupno svim zainteresovanim građanima, pre svega mladima, u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu i Zavodu za javno zdravlje u Subotici.

Akcije testiranja na HIV će se realizovati i u mobilnim medicinskim jedinicama na gradskim trgovima, kao i u prostorijama pojedinih udruženja u Novom Sadu, Valjevu, Šapcu, Požegi, Čoki, Senti, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Raškoj, Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Vladičinom Hanu, kao i u domovima zdravlja u Požarevcu i Kostolcu.

Procenjuje se da je u Srbiji krajem 2018. godine 3.000 osoba živelo sa HIV-om, od kojih 400 njih nije znalo da je inficirano. Kod dve trećine osoba koje znaju svoj HIV status, HIV infekcija je dijagnostikovana kada im je imunološki sistem bio već značajno narušen.

Jedino se testiranjem uzorka krvi može utvrditi da li je osoba inficirana HIV-om. Što se ranije dijagnostikuje HIV infekcija i započne lečenje kombinacijom antiretrovirusnih lekova, veće su šanse za dug, produktivan i kvalitetan život.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.