Testiranje na HIV bez novca i uputa
23/11/2019
Prava ista samo na papiru
29/11/2019

Bol vodi u postporođajnu depresiju

Bol u donjem delu leđa posle porođaja novopečene mame uglavnom pripisuju epiduralnoj anesteziji,  ali nedavna istraživanja su pokazala da je on najčešće posledica prekomerne telesne težine. Upravo zbog toga ovaj bol se javlja u predelu lumbalne kičme još tokom trudnoće. Postporođajni bol u leđima javlja se sa jednakom učestalošću kod žena koje su se porodile sa ili bez epidurala. Čak je jednako zastupljen kod porodilja koje su porođene vaginalno i carskim rezom.

Dr Slavica Krušić, specijalista anestezije i reanimacije u GAK “Narodni front” za “Zdravlje Vodič” odgovara na najčešća pitanja i nedoumice budućih majki u vezi sa epiduralnom anestezijom i ističe da bezbolni porođaj ne utiče na bolove u leđima. 

  • Neke žene mogu da imaju nelagodu u donjem delu leđa, na mestu plasiranja epiduralnog katetera, nekoliko sati ili dana posle epidurala što je prouzrokovano traumom tkiva tokom plasiranja epiduralne igle, ali to ne traje dugo .

Koje su prednosti epidurala?

  • Epidural ublažava jačinu porođajnog bola, a veoma često i u potpunosti otklanja bol. Predstavlja najefikasniji način tj. zlatni standard za obezboljavanje porođaja. Istovremeno porodilji omogućava da se odmori, opusti, fokusira i daje snagu da, kad krenu naponi, aktivno učestvuje u svom porođaju. Pored epiduralne analgezije kao vrste neuroaksijalne (regionalne) tehnike koristi se sve više kombinovana spinalna-epiduralna analgezija i spinalna analgezija. Pored zahteva majke, epidural je poželjan i kod trudnica sa specifičnim kardiovaskularnim oboljenjima, kao što su srčane mane, teškim respiratornim oboljenjima, specifičnim neurološkim bolestima, preeklampsijom (visok pritisak u trudnoći) i stanjima poput morbidne gojaznosti, u kojima opšta anestezija može biti opasna po život. 

Koje su moguće komplikacije?

  • Povremeno se mogu javiti pad krvnog pritiska, svrab, neadekvatna analgezija. Retko, manje od 1 odsto, može da se javi jedna od ozbiljnijih komplikacija poput jake glavobolje kao posledica povrede dure, jedne od moždanih ovojnica. Jako retka komplikacija je povreda nerava, utrnulost ili slabost noge, veoma retka infekcija na mestu uboda, epiduralni apsces, meningitis, epiduralni hematom, dok je ekstremno retka komplikacija teška povreda koja uključuje paralizu. Udruženje akušerskih anesteziologa Velike Britanije je napravilo informativni letak o učestalosti potencijalnih komplikacija za buduće majke. Njegova srpska verzija dostupna je na sajtu GAK “Narodni Front”, a porodilje ga dobijaju u pisanoj formi kada treba da potpišu zahtev za epidural.

Da li svaka trudnica može da dobije epidural? 

  • U suštini najveći broj trudnica može da dobije epidural ukoliko nema kontraindikacija za epiduralnu analgeziju. Kontraindikacije su: odbijanje trudnice da istu dobije, alergija na lokalne anestetike, infekcija na mestu planiranog uboda, nekorigovana hipovolemija, povišen intrakranijalni pritisak, problemi sa zgrušavanjem krvi gde imamo dve grupe trudnica: trudnice koje su na antikoagulantnoj terapiji i trudnice koje imaju nizak broj trombocita; nemogućnost pacijentkinje da sarađuje. Anesteziolozi će često uzeti u obzir individualnu procenu rizika i benefita za pojedine porodilje.

Koju proceduru moraju da prođu trudnice koje žele da se porode uz epiduralnu anesteziju? 

  • U idealnom slučaju svaka porodilja koja je planirana za epidural trebalo bi da prođe anesteziološki pregled i preanestetičku procenu rizika. Međutim, u svakodnevnoj kliničkoj praksi porodilja prvi put vidi anesteziologa na dan porođaja, posle postavljene indikacije za epidural od strane ginekologa. Kratka anamneza i klinički pregled, krvna slika, ponekad i koagulacioni nalaz, potpisana informisana saglasnost porodilja da su u potpunosti razumele informacije su neophodne pre nego se započne procedura. Informisanje porodilje o rizicima i benefitima epiduralne analgezije treba da bude dostupno u školama roditeljstva, domovima zdravlja i savetovalištima za trudnice.

Da li je istina ili mit da epidural usporava porođaj?

  • Uticaj epiduralne analgezije na trajanje porođaja detaljno je proučavan. Svetska zdravstvena organizacija je stava po pitanju trajanja porođaja da nije jasno da li epiduralna analgezija utiče na dužinu trajanja prvog i drugog porođajnog doba u poređenju sa grupom bez epidurala, zato što je nivo dokaza veoma nizak. Novije studije posle 2005. godine pokazuju da epidurali i spinali dani rano tokom porođaja, pre dilatacije cerviksa od 4 cm, zapravo ubrzavaju prvo porođajno doba kod nekih žena, prvorotki, što je najverovatnije posledica upotrebe niskodozne epiduralne tehnike i modernizovanih tehnika regionalne anestezije. Upotrebom niskodozne epiduralne tehnike redukuje se pojava pada krvnog pritiska i motorne blokade, smanjuje se procenat instrumentalno završenih porođaja, vakuum ekstrakcija, forceps, a povećava se zadovoljstvo, odnosno satisfakcija majke. U prošlosti su primenjivane visoke koncentracije lokalnih anestetika, pa je i broj neželjenih pojava bio veći.

Istražujete uticaj epidurala na postporođajnu depresiju. Šta su pokazala Vaša istraživanja do sada?

  • Porođajni bol može imati mnogo štetnih uticaja na majku, pa čak i na dete, koji mogu da traju dugo posle porođaja. Ozbiljni poremećaji raspoloženja poput postporođajne depresije, pa čak i posttraumatski stresni poremećaj PTSP, mogu češće da se jave kod žena koje su doživele bolne i traumatične porođaje. Povezanost epiduralne analgezije i postporođajne depresije se unazad nekoliko godina ispituje, i prema dosadašnjim rezultatima, postoje oprečni rezultati studija. Jedna od njih navodi postojanje statistički značajne razlike između grupa, pa tako one koje nisu dobile epidural 30 % su imale veći rizik za pojavu postporođajne depresije, u odnosu na 14 % iz grupe koja je dobila epidural. Ima i studija koje su pokazale da ne postoji povezanost između epidurala i postporođajne depresije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.