Svaki četvrti oboleli od raka debelog creva se kasno javi lekaru

Još jedan podvig lekara iz Instituta “Dedinje”
18/03/2022
Kreiranje zdravstvenog sistema po meri pacijenta
12/04/2022

Svaki četvrti oboleli od raka debelog creva se kasno javi lekaru

Povodom obeležavanja meseca marta koji je u celom svetu posvećen borbi protiv raka debelog creva, u okviru kampanje #4000 života na Trgu republike danas je svečano otkrivena umetnička skulptura “Momenat” umetnika Nikole Pršendića. Skulptura predstavlja momenat u kome dolazi do sukoba između zdravog organizma i stranog tela. Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) posvetilo je skulpturu borbi desetine hiljada pacijenata koji su se u protekloj deceniji borili sa ovom bolešću, a ujedno je obeležen napredak u lečenju koji je ostvaren ove godine u našoj zemlji.

– Ono što je veoma važno je, da je ove godine u Srbiji, uvedena ciljana terapija u prvoj liniji lečenja raka debelog creva, što je Srbiju izjednačilo sa standardom lečenja u Evropi. Zahvaljujemo RFZO-u, ali i svima koji svakodnevno rade da se život i lečenje pacijenata neometano odvija, kolegama lekarima, medicinskim sestrama, članovima porodica pacijenata i strateljima čiji su rad i posvećenost često nedovoljno vidljivi u društvu. Zato i ovu skulpturu danas posvećujemo pacijentima, ali i podsećanju da stalan napredak u lečenju i svest o prevenciji uvek budu naš prioritet – izjavila je dr Marija Ristić medikalni onkolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Onkolog dr feđa Đorđević je istakao da je rak debelog creva drugi vodeći uzrok umiranja među malignitetima u Srbiji i napomenuo da od njega svake godine oboli više od 4.500 ljudi.

– Približno 25 odsto pacijenata već prilikom postavljanja dijagnoze ima metastatsku bolest, koja očekivano ima najlošiju prognozu. U Srbiji se rak debelog creva kasno otkriva i to je jedan od razloga zašto je mortalitet za 20 do 30 odsto viši nego u razvijenim zemljama Evrope – rekao je dr Đordjević.

Umetnik Nikola Pršendić je objasnio da skulptura predstavlja možda prvi susret organizma, za sada čistog i još potpuno zdravog, sa nekakvom rđom, koja predstavlja, kako mi to nazivamo, bolest.

– Ona je takođe pravilnog oblika, zato što i bolest ima neka svoja pravila, koja su suprotna našim. Tako da je ovo početak jednog sukoba. Zdrav organizam protiv stranog tela ili ovde prikazane rđe. Materijali su namerno osetljivi, to je metal koji vremenom rđa. Rđu smo takođe zaštitili, da sporije napreduje, ali će vremenom početi da napreduje. Ideja je da pratimo dešavanja na skulpturi, čak i da je ostavimo da zarđa, za 30, 40 godina i to će imati jasnu poruku, da ako se ne kontrolišemo, zarđaćemo u potpunosti. Zato smo je napravili, da se ogledamo u njoj i pokušamo da reagujemo u baš ovom prvom momentu, koji je prikazan na skulpturi. Na samom početku – poručio je Pršendić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.