Kreiranje zdravstvenog sistema po meri pacijenta

Svaki četvrti oboleli od raka debelog creva se kasno javi lekaru
29/03/2022
Deseti festival dojenja: Sutra od 12 do 17 u SC “Šumice”
13/04/2022

Kreiranje zdravstvenog sistema po meri pacijenta

Na okruglom stolu „Kuda ide srpsko zdravstvo” predstavnici udruženja pacijenata potpisali su Proglas koji ima za cilj unapređenje zdravstvene zaštite u Srbiji. Proglas je nastao kao zaključak više sastanaka udruženja pacijenata koji su se udružili da bi pokušali da ukažu na važna pitanja koja se tiču svih nas jer će svako od nas jednom biti pacijent. Ovo nije zatvoren dokument već je nacrt za razgovore svih subjekata zdravstva: pacijenata, države, lekara i farmaceutske industrije kao i svih onih društvenih činilaca koji mogu uticati na kreiranje zdravstvenog sistema po meri pacijenta.

Fokus rada udruženja u narednom periodu biće na adekvatnoj dostupnosti inovativnih terapija, uključivanju predstavnika udruženja pacijenata u institucije, komisije i ostala tela koje imaju za cilj donošenje odluka koje se tiču pacijenata kao i na unapređenju preventivne zdravstvene zaštite.

-Na okruglom stolu “Kuda ide srpsko zdravstvo” prvi put zajedno nastupaju predstavnici dva krovna udruženja pacijenata. Proglas Udruženja pacijenata Srbije otvara teme o kojima želimo da razgovaramo sa svim drugim subjektima srpskog zdravstva, državom, lekarima i farmaceutskom industrijom. Raduje me što su predstavnici svih navedenih, sa kojima mi inače imamo dobru saradnju, bili na ovom okruglom stolu – kaže Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije.

Prof. dr Lidija Kandolf Sekulović navodi da se kao lekar dermatolog i subspecijalista onkologije u svakodnevnom radu sa obolelim građanima susreće sa poteškoćama i administrativnim procedurama koje otežavaju pravovremeno lečenje.

-Ubrzani razvoj medicine, razvoj i proizvodnja lekova prema principima slobodnog tržišta dovela je, na sreću, do povećanja broja ljudi koji mogu da se leče od onih bolesti koje su ranije bile neizlečive ili smrtonosne. Istovremeno, ova situacija dovela je i do velikog opterećenja zdravstvenih budžeta svuda u svetu pa i kod nas. Na osnovu uvida u rezultate brojnih istraživanja, mnoge zemlje su se u ovoj novoj situaciji u poslednjoj deceniji manje ili više uspešno snašle, a na nama je da zajedničkim naporima Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, lekara i udruženja pacijenata kroz dijalog i višegodišnji rad unapredimo pristup novim terapijskim opcijama za naše građane, jer je svako od nas danas ili će sutra biti pacijent , objašnjava prof. dr Kandolf Sekulović.

Prof. dr Kandolf Sekulović je istakla da sveukupnim sagledavanjem trenutne situacije i razumevanjem potrebe za povećanjem zdravstvenog budžeta kada su u pitanju lekovi i drugi vidovi terapije od strane Vlade Srbije i Ministarstva finansija, a potom uspostavljanje jedinstvenog, transparentnog i predvidivog sistema za procenu ovih novih terapijskih opcija, omogućilo bi se bolje planiranje zdravstvenih budžeta i dugoročna saradnja sa proizvođačima lekova.

Dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova- INOVIA naveo je da ohrabruje činjenica da su država, zdravstveni radnici, pacijenti i farmaceutska industrija počeli zajednički da rade na rešavanju velikog zaostatka u dostupnosti savremenih inovativnih terapija te da je najvažnije da se sa tim procesom što snažnije nastavi.

-Prvi i značajni koraci su već sada načinjeni i sada bi trebalo raditi na što transparetnijem i dobro isplaniranom procesu uvođenja novih i proširenja dostupnosti već uvedenih inovativnih terapija. Potrebno je stabilno finansiranje tog procesa, najbolje kroz posebnu budžetsku liniju, kako bi pacijenti iz svega toga imali najveću dobit – kaže dr Trkulja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.