Još jedan podvig lekara iz Instituta “Dedinje”

Institut za transfuziju – gde će dežurati ekipe sledeće nedelje
11/03/2022
Svaki četvrti oboleli od raka debelog creva se kasno javi lekaru
29/03/2022

Još jedan podvig lekara iz Instituta “Dedinje”

Prvi put u srpskoj medicini, danas je pacijentu starom 85 godina u istom zahvatu implantirana aortna valvula TAVI i endoskopski rešena aneurizma aortne valvule (EVAR), saopštili su iz Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”. U timu koji je simultano izveo ove zahvate bili su dr Darko Boljević i dr Mihajlo Farkić koji su izveli TAVI proceduru, dr Dragan Sagić, dr Vladimir Kovačević i dr Vladimir Mihajlović su radili intervenciju EVAR . Anesteziju je vodila dr Marina Lukić. Članovi tima koji su preparisali femoralne arterije bili su dr Miodrag Ilić, dr Milena Genčić i dr Aleksandar Babić.

– Ovo je prva hibridna intervencija ove vrste urađena u Srbiji , kojom je pacijentu rešena teška aortna stenoza, a koji nije bio operabilan zbog veoma kalcifikovane, takozvane, porcelanske aorte, koja nije dopuštala primenu klasične hirurgije. U istom činu rešena je i aneurizma abdominalne aorte, koja je pretila rupturom, sa potencijalno nepovoljnim ishodom. Nastavljamo istim tempom, i sa fantastičnim TAVI rešenjima, i sa kombinovanim procedurama u novoj hibridnoj sali, koja nas svojim tehnološkim mogućnostima posebno inspiriše – rekao je dr Darko Boljević nakon završenog prvog simultanog zahvata ove vrste u Srbiji.

U saopštenju Instituta “Dedinje” navodi da su se sa otvaranjem nove, “svemirski” opremljene zgrade ,,Dedinja 2”, sa hibridnom salom koju su toliko želeli, pred lekarima otvorili novi izazovi. Ne čekajući da se slegnu strasti i uzbuđenje nakon prvih podviga postignutih u novim prostorima u kojima su samo u jednom danu izveli 21 operaciju na otvorenom srcu, oborivši tako evropski rekord, a malo pre toga u jednom danu izveli 10 TAVI procedura zamene aortnog zalistka i zajedno sa lajpciškom klinikom podelili evropski tron, medicinski timovi Instituta su se odlučili i za jednu “medicinsku simultanku”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.