Na fakultetima još ima mnogo barijera za studente sa invaliditetom
03/12/2021
Lekari iz SAD operisali desetoro dece sa srčanim tegobama
07/12/2021

Studentkinje kod ginekologa idu jednom godišnje

Studentkinje dolaze jednom godišnje na preventivne preglede, a u ginekološkim ordinacijama ne vodi se posebna statistika koliko je među njima osoba sa invaliditetom. Sve službe koje smo kontaktirali tvrde da imaju stolice specijalizovane za ginekološki pregled studentkinja sa invaliditetom, dok urologa nema nijedna zdravstvena ustanova u kojoj se leče akademci u Srbiji.

To su, ukratko, rezultati istraživanja koje je sproveo portal “Zdravlje Vodič” u studentskim poliklinikama.

Akademcima sa invaliditetom u Beogradu specijalističke usluge su dostupne u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Krunskoj ulici, a poliklinike postoje i u Novom Sadu i Nišu, dok se u Kragujevcu studenti sa invaliditetom leče u Službi za zdravstvenu zaštitu žena pri Domu zdravlja.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu dr Marija Obradović za “Zdravlje Vodič” je izjavila da su zaposleni često i na terenu, u studentskim domovima, posebno u domu “Mika Mitrović”, gde su pre epidemije virusa korona organizovali veliki broj preventivnih pregleda. 

  • Ne vodi se posebno evidencija o osobama sa invaliditetom. Podaci o invalidnosti pacijenta se upisuju u osnovnu medicinsku dokumentaciju, a posebne registre vode nadležni zavodi za javno zdravlje, u skladu sa zakonom. Na odeljenju ginekologije su dostupni stolovi različite podesivosti visine, tako da su pristupačni za osobe sa invaliditetom, objašnjava dr Obradović. 

Ginekolog dr Ivana Šolajić kaže da se pacijenti se invaliditetom leče na Poliklinici u Novom Sadu i da su im dostupne sve službe s obzirom da zgrada poseduje lift. Ona napominje da za sada ova zdravstvena ustanova nema evidenciju o pacijentima sa invaliditetom.

  • Odeljenje ginekologije je na prvom spratu i dostupno je pacijentkinjama sa invaliditetom obzirom da zgrada poseduje lift, a postoji i ordinacija sa ginekološkom stolicom koja je specijalno namenjena pregledu pacijentkinja sa invaliditetom, kaže Šolajićeva.

Ona napominje da studentkinje s invaliditetom uglavnom ginekologa posećuju na godišnjem nivou, kao i da se najčešće radi o preventivnim pregledima, kao što su redovna kontrola, overa semestra ili useljenje u domove.

  • Savetovanja obavljaju naši ginekolozi u sklopu preventivnih pregleda kao individualno savetovanje ili kao savetovanja u vidu manjih grupa i oba oblika savetovanja su dostupna i studentkinjama  sa invaliditetom, objašnjava dr Ivana Šolajić.

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata Niš kažu da su studentima sa invaliditetom koji se leče u njihovoj poliklinici dostupne sve službe, ali da ne vode evidenciju o broju studenta sa invaliditetom koji se leče u ovoj ustanovi. Ipak, ovu praksu su uveli nakon što su, krajem septembra, dobili pitanja našeg portala. Naveli su da će ubuduće pratiti broj akademaca koji dolaze na preglede u ovu zdravstvenu ustanovu.

  • Pacijentkinje sa invaliditetom vrlo retko posećuju ginekologa i uglavnom dolaze na redovne kontrole, kažu u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata Niš.

Ustanova nema urologa, a ne postoji ni savetovalište za reproduktivno zdravlje studenata kao posebno organizovan odsek. Lekari ipak ističu da se kroz zdravstveno-vaspitni rad i konsultovanjem o kontracepciji i o drugim pitanjima, sa studentima bave mnogim temama iz te oblasti. 

Dom  zdravlja Kragujevac je ustanova primarne zdravstvene zaštite  i zbrinjava  oko 180. 000 građana. Kako u Kragujevcu nema ustanove sekundarne   zdravstvene   zaštite,   Dom   zdravlja   Kragujevac   sprovodi   i   delimičnu sekundarnu   zdravstvenu   zaštitu   kroz   usluge   koje   pružaju   specijalističke službe. 

  • Dom zdravlja Kragujevac ima 11 gradskih i 17 seoskih i prigradskih objekata kako bi zdravstvena zaštita koju pružamo bila što dostupnija našim korisnicima. Svi objekti Doma zdravlja su pristupačni za sve naše korisnike, pa tako svi objekti imaju i rampu za invalide. Kada je reč o uslugama službe za zdravstvenu zaštitu žena ona se sprovodi na šest različitih punktova, a o zdravlju žena brine 14 ginekologa. Od tog broja dve doktorke su edukovane za rad sa studentima u okviru Juvenilne ginekologije, navodi Danijela Petrović, zadužena za odnose sa javnošću Doma zdravlja Kragujevac.

Načelnik  službe  za zdravstvenu  zaštitu  žena dr Ivica  Magdić,  kaže da se studenti sa invaliditetom leče u službi za zdravstvenu zaštitu žena koja im je dostupna.

  • Svi studenti se evidentiraju i postavlja im se adekvatna dijagnoza, a Služba za zdravstvenu zaštitu žena izdvojila je populaciju studenata i edukovala je dva ginekologa za rad sa njima. U svakoj ordinaciji pored saveta svi mladi mogu dobiti pregled i lečenje. Nismo zapazili nešto češće javljanje ginekologu studenata sa invaliditetom. Celokupna populacija najčešće dolazi na preventivne preglede, i redovne kontrole. Javljanje zbog urgentnih stanja su nešto ređa, navodi dr Magdić.

Ni u ovoj zdravstvenoj ustanovi ne postoji urolog , ali dr Magdić ističe da ovaj dom zdravlja pored savetovališta za reproduktivno zdravlje studenata koga posećuju svi budući akademski građani ima i ambulantu juvenilne ginekologije, koja se bavi patološkim stanjimakod devojčica i jedna je od ređih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Srbiji.  U dva objekta postoje i ginekološki stolovi za pregled osoba sa invaliditetom, kao i rampe za lakši pristup osoba sa invaliditetom.

*Ovaj tekst je deo projekta “Život bez barijera” koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanjaStavovi izneti u podržavanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.