Invaliditet nije prepreka za VTO
27/09/2019
Šta nakon povlačenja “ranisana” i “ranitidina”
01/10/2019

Dojenje može spasiti život deteta

Majčino mleko predstavlja najzdraviji početak života i za bebe ono nije samo obična hrana, slažu se stručnjaci. Ipak, broj dece koje majke šest meseci isključivo doje alarmantno je mali. U Srbiji se svake godine u proseku rodi oko 64.000 mališana, a samo oko 8.000 njih je na prirodnoj ishrani majčinim mlekom do šestog meseca života. Prema poslednjim podacima istraživanja višestrukih pokazatelja UNICEF-a, iako 90 odsto dece u Srbiji počne da sisa, samo njih 13 odsto isključivo je na majčinom mleku, a 47 odsto dece do pet meseci pretežno.

Na konferenciji povodom Nacionalne nedelje dojenja koja je počela danas i trajaće do 7. oktobra, pod sloganom “Podrži dojenje – osnaži roditelje. Sada i ubuduće” rečeno je da je broj novorođenčadi i odojčadi na prirodnoj ishrani sve manji. I pored dokazanih koristi dojenja.

Zamenik direktora Kancelarije UNICEF-a za Srbiju Severin Leonardi je rekla da dojenje deci pruža najzdraviji početak života i da je majčino mleko mnogo više od hrane.

“Ono je najbolji lek za prevenciju bolesti. Na globalnom nivou povećanje dojenja bi moglo da spreči više od 800.000 smrti dece mlađe od pet godina svake godine, kao i 20.000 smrti godišnje od raka dojke kod majki”, izjavila je Leonardi.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko je rekao da je ministarstvo podržalo inicijativu stručnjaka da se preduzmu aktivnosti kako bi broj dece na prirodnoj ishrani bio sve veći.

“Posle imenovanja nacionalnog koordinatora za dojenje, u prethodnih godinu dana stručni tim je izradio Nacionalni program podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta koji je Vlada Srbije usvojila u julu 2018. godine. Reč je o programu koji definiše povećanje stope isključivog dojenja za decu do šest meseci sa 13 odsto na 20 odsto do 2021. godine. Pokušaćemo da omogućimo potrebne preduslove kako bi se majke motivisale da doje decu što duže, a poželjno je godinu dana”, rekao je Vicko.

Vicko je rekao da je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” predložio pokazatelje na osnovu kojih će se pratiti načini ishrane, kontakt majke i bebe “koža na kožu” i razvoj dece od rođenja do navršene druge godine života.

Indikatore evidentiraju od marta 2019. godine sve zdravstve ustanove u sistemu zdravstvene zaštite i dostavljaju izveštaje institutima/zavodima za javno zravlje, a Institut za javno zdravlje Srbije sumira podatke na nacionalnom nivou.

Načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Jelena Gudelj Rakić je rekla da je majčino mleko najzdraviji obrok koji novorođenče i način za uspostavljanje bliskosti između majke i deteta. Uspostavljanjem te veze, ponovila je, omogućuje se dobar psihomotorni, intelektualni i svaki drugi razvoj deteta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.