Bombardovanje kao eksperiment in vivo
07/10/2020
Od raka debelog creva godišnje oboli 4.500 ljudi
08/10/2020

Sa pedijatrom dogovor oko vakcine

Dom zdravlja “Novi Sad” počinje sa imunizacijom devojčica uzrasta od 12 do 14 godina protiv HPV infekcije vakcinama dobijenim u okviru projekta Gradske uprave za zdravstvo Novog Sada i Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

One devojčice koje su zainteresovane, odnosno njihovi roditelji treba da se jave svom izabranom pedijatru i dogovore se o terminu vakcinacije i lekarskog pregleda.
Imunizacija protiv HPV infekcije će se sprovoditi četvorovalentnom vakcinom (HPV4) koja sadrži četiri tipa virusa: 6, 11, 16 i 18. Vakcinacijom protiv ova četiri HPV tipa postiže se zaštita od najvećeg broja izazivača kondiloma/genitalnih bradavica (tipovi 6 i 11) i karcinoma grlića materice (tipovi 16 i 18).
Vakcinacija devojčica HPV4 vakcinom uzrasta od 12 do 14 godina sprovodiće se u Domu zdravlja “Novi Sad” a devojčica od 15 do 18 godina, davanjem tri doze vakcine, u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.
Vakcinacija devojčica od 12 do 14 godina će se sprovoditi davanjem dve doze HPV4 vakcine sa minimalnim razmakom od šest meseci.
Planirano je da se prioritetno vakciniše 750 devojčica uzrasta od 12 do 14 godina, kojima će se aplikovati 1.500 doza vakcine.

– Vakcinacija će se sprovoditi uz dobrovoljni, pisani, pristanak roditelja ili staratelja i popunjavanje Saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije od strane izabranog lekara i roditelja. Podaci o sprovedenoj imunizaciji će se unositi u elektronski i štampani karton deteta – navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.