Raspisan poziv za finansiranje četvrtog pokušaja VTO

Besplatni pregledi dermatologa
12/09/2019
Meriće pritisak na kućnom pragu
16/09/2019

Raspisan poziv za finansiranje četvrtog pokušaja VTO

Rok za podnošenje prijave na javni poziv za finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje o trošku Grada Beograda ističe 7. oktobra, podsetilo je Udruženje Šansa za roditeljstvo i pozvalo i druge lokalne samouprave da slede primer glavnog grada i pomognu svojim sugrađanima u borbi sa sterilitetom.

Grad Beograd je u tu svrhu izdvojio 30 miliona dinara. Kao što je već objavljeno Pravo na prijavu na konkurs imaju parovi sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda kod kojih ženski partner nije navršio 45 godina starosti, gde žena nije rađala i iza sebe ima tri neuspela pokušaja vantelesne oplodnje.

Parovi sa teritorije Beograda koji žele da konkurišu za vantelesnu oplodnju o trošku Grada moraju da prikupe dokumentaciju i pošalju je ili odnesu u Gradski sekretarijat za zdravstvo, u ulici Kraljice Marije 1.

Iz Udruženja Šansa za roditeljstvo navode da se nadaju da će svi parovi kojima je to potrebno imati vremena da se pripreme i prijave na konkurs, iako, kako navode, na prvi pogled spisak potrebne dokumentacije za konkurs izgleda obimno, a rok za podnošenje prijave se čini prekratak.

Od potrebne dokumentacije potrebno je priložiti dokaz o tri neuspešna pokušaja vantelesne oplodnje, potpisanu izjavu žene da nije rađala, izvod iz matične knjige rođenih za ženu, izvod iz matične knjige venčanih ili overenu izjavu o vanbračnoj zajednici, potvrdu o prebivalištu za oba supružnika/vanbračna partnera, uverenje o državljanstvu Republike Srbije za oba partnera, fotokopiju ili očitanu čipovanu ličnu kartu, kao i dokaz o visini mesečnih prihoda.

Propisani kriterijumi na osnovu kojih Komisija vrši rangiranje odnose se na bodovanje godina starosti žene, kao i na zajednički prosek prihoda bračnog, odnosno vanbračnog para u poslednja tri meseca. Podsećamo da je RFZO saopštio da parovi sa invaliditetom imaju ista prava na lečenje steriliteta kao i osobe bez invaliditeta, a samim tim mogu da se jave i na ovaj konkurs, ukoliko ispunjavaju propisane uslove.

*Ovaj tekst deo je projekta Majčinstvo i invaliditet “Dajmo i njima šansu” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Izneti stavovi ne izražavaju nužno stavove ministarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.