“Svi na vagu” isped SO Zvezdara
08/09/2019
Raspisan poziv za finansiranje četvrtog pokušaja VTO
13/09/2019

Besplatni pregledi dermatologa

Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim bolestima sa ograničenjima u ishrani, 14. septembra će prvi put u Srbiji obeležiti Međunarodni dan atopijskog ekcema. Ovaj datum biće obeležen na Tašmajdanu, od 11 do 15 časova, besplatnim pregledima kože, savetima dermatologa i radionicama za decu sa ekcemom.
” Atopijski dermatitis je zahtevna bolest, koju prati intenzivan i uporan svrab koji vodi ka stresu, skraćenom periodu sna, razdražljivosti, stigmi i dugotrajnom bolu. Ova bolest gotovo uvek umanjuje kvalitet života, utiče na mentalno zdravlje i vodi ka razvoju drugih bolesti, infekcija i atopijskih oboljenja. Pacijenti sa ekcemom svoj svakodnevni život i aktivnosti kao što su kuvanje, bavljenje sportom, uživanje u slobodnom vremenu ili hobijima moraju stalno da prilagođavaju različitim situacijama kako bi izbegli dodatne iritacije na koži.”, kažu u Udruženju.

Ističu i da su troškovi pružanja potrebne nege obolelom suviše visoki. Statistički podaci pokazuju da evropski pacijenti troše u proseku 927,12 evra godišnje, a troškovi kod nas premašuju taj iznos. Razvijanjem svesti o atopijskom ekcemu podstiče se bolja dijagnostika i efikasnije lečenje pacijenata, a time se smanjuje dalje napredovanje bolesti i razvijanje drugih oboljenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.