Meriće pritisak na kućnom pragu

Raspisan poziv za finansiranje četvrtog pokušaja VTO
13/09/2019
Q&A: Sve što niste znali o VTO i invaliditetu, a niste imali koga da pitate
20/09/2019

Meriće pritisak na kućnom pragu

Ukoliko Vam tokom oktobra na vrata zakucaju anketari Republičkog zavoda za statistiku koji će Vam ponuditi, ne samo da odgovorite na pitanja u vezi sa zdravstvenim stanjem, već i da Vam izmere telesnu težinu i krvni pritisak, nemojte se iznenaditi. Republički zavod za statistiku od 1. oktobra sprovoditi nacionalno istraživanje zdravlja stanovništva Srbije u 2019. godini u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije i Ministarstvom zdravlja.

Istraživanjem će biti obuhvaćeno oko 6.000 slučajno izabranih domaćinstava u Srbiji, trajaće do kraja godine, tačnije do 30. decembra, a biće sprovedno u skladu sa međunarodnim standardima (Evropska anketa o zdravlju, treći talas – European Health Interview Survey – EHIS, wave 3), navedeno je na portalu RZS-a.

Predmet istraživanja biće odraslo stanovništvo starosti petnaest godina i više, kao i deca i omladina uzrasta od pet do četrnaest godina.

Glavni cilj je da se, na osnovu reprezentativnog uzorka stanovništva, dobije opis zdravstvenog stanja populacije kako na nivou Republike tako i na nivou četiri statistička regiona (Vojvodina, Beograd, Šumadija i Zapadna Srbija, Južna i Istočna Srbija).

U osnovi istraživanja je potreba da se dobiju informacije o tome kako ljudi doživljavaju svoje zdravlje, do koje mere koriste zdravstvenu zaštitu i kako se brinu o svom zdravlju prihvatajući određene stilove života ili oslanjajući se na preventivne i druge zdravstvene usluge.

Biće korišćena dva načina prikupljanja podataka:

  • intervju „licem u lice” – prikupljanje odgovora na pitanja u toku komunikacije između anketara i ispitanika i
  • samopopunjavanje upitnika od strane ispitanika bez učešća anketara.

Tokom sprovođenja istraživanja obaviće se i osnovna antropološka merenja (visina, telesna masa) i merenje krvnog pritiska anketiranih lica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.