Tokom epidemije prepolovljene zalihe krvi
14/06/2021
“Nekontrolisana katastrofa” NATO ostala bez kazne
16/06/2021

Siguran sam da ćemo pobediti NATO

Zbog posledica NATO bombardovanja advokat Anđelo Fjore Tartalja prvu tužbu je podneo u Italiji, davne 2002. godine. Dobio je prvostepenu presudu, a potom i žalbe podnete Kasacionom sudu. Još tada je uspeo da dokaže uzročno – posledičnu vezu između upotrebe osiromašenog uranijuma i obolevanja italijanskih vojnika koji su bili u mirovnoj misiji na Kosovu i Metohiji. Dobio je skoro 200 presuda pred italijanskim sudovima i obezbedio odštetu za italijanske vojnike angažovane u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji, koji su se nakon misije razboleli od malignih bolesti. Dve decenije kasnije, to će, u saradnji sa advokatima srpskog tima, pokušati da dokaže i kada su u pitanju tužbe naših građana, od kojih je prvu pokrenuo oboleli oficir Vojske Srbije. 

  • Siguran sam da ćemo pobediti NATO u Srbiji samo ako rešimo problem skupih sudskih taksi, kaže za “Zdravlje Vodič” Anđelo Fjore Tartlja.

Koje su posledice boravka italijanskih vojnika u mirovnoj misiji na Balkanu?

  • Od  tumora je obolelo 7. 600 vojnika iz Italije, umrlo ih je 400 njih, a pokrenuli smo oko 500 postupaka. Odštete koje su italijanski vojnici dobili su bile od 700.000 do milion evra, a prvi oboleli oficir koji je tužio NATO u Srbiji zahteva naknadu štete u iznosu od 100.000 evra.

Rekli ste da u Srbiji podnošenje tužbi koče visoke sudske takse, kako ste taj problem rešili u Italiji?

  • Tamo su plaćanja oslobođeni vojnici koji su imali godišnja primanja manja od 35.000 evra bruto, a kod vas niko toliko ne zarađuje. Taksa za podnošenje tužbe u Italiji je 325 evra, a u Srbiji gotovo dvostruko veća. Evropska levica je najavila da će prikupiti pomoć kako bi podržala tužbe protiv NATO-a.

Koliko je bilo teško dokazati uzročno- posledičnu vezu između službe italijanskih vojnika pri misiji Kfora i obolevanja od raka?

  • To je bio kompleksan posao za koji je potrebno vreme. Nije u pitanju samo jedan element, već više stručnih segmenata zasnovanih na pravnim elementima.

Po čemu se razlikuje borba italijanskih vojnika za pravdu u odnosu na građane Srbije?

  • Tužili smo Ministarstvo odbrane, a srpski vojnici i policajci mogu samo da tuže NATO pakt.  Mi nismo mogli da tužimo NATO, pošto on nije bombardovao Italiju, već Srbiju i BiH. Ova dva slučaja, pravno gledano, povezuje upravo taj uzročno-posledični odnos upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom i obolevanja od malignih bolesti. Mnogo je lakše dokazati tu vezu kada su u pitanju ljudi koji su boravili na teritoriji KiM i južne Srbije tokom bombardovanja.

Izjavljivali ste da su italijanski vojnici, ne neki način žrtvovani od strane saveznika, kako je to otkriveno?

  • Italijanski vojnici su to saznali tek nakon donetih presuda. Nažalost, naši vojnici i dalje učestvuju u misiji Kfora i dalje ih država šalje na teritoriju bombardovanu osiromašenim uranijumom i smatram da ni danas nisu dovoljno informisani o tome, i dalje postoji negiranje da osiromašeni uranijum štetan.

*Ovaj tekst je deo projekta “Da ne ostane nekažnjeno” koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanjaStavovi izneti u podržavanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.