Prva beba iz odmrznutog embriona u Kragujevcu

Vojna bolnica Niš ponovo u kovid sistemu
29/03/2021
“Mogu da učim, mogu da radim”
01/04/2021

Prva beba iz odmrznutog embriona u Kragujevcu

U Kliničkom centru u Kragujevcu, u namjlađem državnom centru za biomedicinski potpomognutu oplodnju, rođena je prva beba iz odmrznutih embriona – objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.On je na Instagramu napisao da je pokušaj krio-embriotransfera na svet doneo Danicu – koja je svojoj majci Mariji ostvarila najveću želju da u rukama drži najsjajniju zvezdu.

– Od srca želim da čestitam ponosnoj majci, ali i našim neverovatnim lekarima koji su joj svojim znanjem i veštinom pružili šansu za roditeljstvo. Za samo dve godine rada državnog centra za biomedicinski potpomognutu oplodnju, čak 30 beba je došlo na ovaj naš svet putem vantelesne oplodnje. Država će nastaviti da ulaže u zdravstveni sistem i pomaže parovima koji žele, a ne mogu prirodnim putem, da se ostvare u ulozi roditelja. Jer, budućnost Srbije su naša deca – objavio je predsednik.

Majka Marija Vujičić iz Kragujevca rekla je za RTS da nije odustala bez obzira na neuspehe pre toga i na raznorazne padove, što fizičke što psihičke. Za nju je majčinstvo najveći uspeh i sreća u životu.

Za začeće krio-embriotransfera presudan je broj kvalitetnih embriona.

– I ukoliko vantelesna nije uspela ili ako je lepo završena, pa pacijentkinja želi narednu trudnoću, uzimamo te zaleđene embrione, posebnim postupkom ih odmrzavamo i vraćamo tačno određenog dana i pratimo da li će doći do razvoja trudnoće – objasnila je za RTS dr Marija Šorak, iz Centra za biomedicinski potpomognutu oplodnju UKC Kragujevac.

U lečenju steriliteta primenjuju se sve tehnike reproduktivne medicine.

– Pored in vitro klasične oplodnje, takođe se primenjuje i iksi oplodnja. Kao vrhunac svega toga, primenjuje se i zamrzavanje embriona – navodi Aleksandra Gavrilović, iz Centra za biomedicinski potpomognutu oplodnju UKC Kragujevac.

– U ovom trenutku se zakazuju konsultacije i komisije za planiranje vantelesne za jun. Pedeset parova čeka poziv da počne svoj proces stimulacije za vantelesnu, pet do šest parova čekamo za ebriotransfer zamrznutih embriona – ističe prof. dr Predrag Sazdanović, direktor UKC Kragujevac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.