Proverite da li dete zaostaje u rastu

Beograd dobija još jedan dom zdravlja
24/09/2019
Invaliditet nije prepreka za VTO
27/09/2019

Proverite da li dete zaostaje u rastu

Roditelji koji su zabrinuti da njihovi mališani nisu postigli odgovarajuću visinu za svoj uzrast, samo sa nekoliko klikova na internetu mogu doći do podataka, koji će im otkriti da li ima razloga za brigu.

Iz Nacionalnog udruženja osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom – HORAST, pozivaju mame i tate da uz pomoć besplatne aplikacije za mobilne telefone “Karta rasta” redovno proveravaju da li se njihovo dete nalazi u optimalnoj zoni rasta i da se u slučaju problema blagovremeno obrate svom pedijatru. 

U Srbiji trenutno oko 1.500 dece prima terapiju hormona rasta, a iz udruženja Horast upozoravaju da nizak rast može ukazivati i na ozbiljan zdravstveni problem i da je zato rano otkrivanje poremećaja od izuzetnog značaja. Udruženje osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom ocenjuje da deca niskog rasta u Srbiji s velikim zakašnjenjem stižu do endokrinologa, odnosno tek u pubertetu, kada medicina može da uradi manje nego kad je dete upućeno na lečenje u predškolskom uzrastu. 

“Polovini dece poremećaj se dijagnostikuje onda kada je prekasno za terapiju koja je danas svima dostupna i besplatna. Važno je početi lečenje onda kada je poremećaj nastao, a obavezno pre puberteta, jer se 85 odsto telesne visine dostiže pre adolescencije. Neophodno je obratiti se lekaru ukoliko je dete dosta niže od svojih vršnjaka. Dete bi u toku prve godine u proseku trebalo da poraste oko 22 centimetra, u drugoj oko 12, u trećoj osam, a potom oko četiri centimetra godišnje do puberteta”, kažu u Udruženju HORAST. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.