Saveti o dijabetesu
21/09/2020
Novi dom zdravlja posle Nove godine
22/09/2020

Prava terapija produžava život

Multipli mijelom je maligno oboljenje plazmocita, ćelija kostne srži koje su odgovorne za ljudski imunitet i odbranu od virusnih infekcija. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, u Srbiji se godišnje prosečno dijagnostikuje 200 bolesnika sa ovom dijagnozom. Procena je da se godišnje leči oko 600 bolesnika u raznim stadijumima bolesti.

Kod multiplog mijeloma se nekontrolisano umnožavaju maligni plazmociti, stvaraju velike količine nefunkcionalnih imunoglobulina, što dovodi do anemije, oštećenja bubrežne funkcije, infekcija, oštećenja kostiju i preloma i hroničnog bola.

Karakteristike i komplikacije ove bolesti negativno utiču na kvalitet života obolelih, njihovo emotivno i socijalno funkcionisanje.

Septembar je mesec posvećen podizanju svesti o hematološkim malignim bolestima, pa Udruženje obolelih od multiplog mijeloma Srbije organizuje predavanje putem zoom platforme u četvrtak 24. septembra.

Udruženje obolelih od multiplog mijeloma pozvalo je obolele, ali i članove njihovih porodica, da se priključe konferenciji i da lekarima postave pitanja koja ih muče.

Na sastanku će govoriti prof. dr Jelena Bila sa Klinike za hematologiju, prof. Predrag Đurđević iz KC Kragujevac i Snežana Bošnjak , naučni savetnik iz Instituta za onkologiju.

Iz Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Srbije ukazuju da se sa pojavom novih lekova, slika obolelih od multiplog mijeloma promenila u poslednjih 20 godina, a da su se menjali i tok i prognoza ove bolesti.

– Visoka efikasnost, dobra podnošljivost i dostupnost novih lekova imali su za rezultat višestruko produženje života obolelih od mijeloma, značajno poboljšanje kvaliteta života, uspostavljanje radne sposobnosti, kao i postizanje mogućnosti izlečenja kod približno 15 odsto bolesnika – kažu u Udruženju.

Ukazuju da 30 odsto bolesnika ima visoko rizični oblik bolesti i da za njih u ovom trenutku ne postoji odgovarajuća terapija o trošku RFZO.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.