Potvrđeno prisustvo virusa Zapadnog Nila

Sezona kupanja je počela – lekari savetuju oprez
04/07/2021
Obavezno zakazivanje za lekarska uverenja
07/07/2021

Potvrđeno prisustvo virusa Zapadnog Nila

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP “Gradska čistoća” tokom analize komaraca sa teritorije Beograda detektovala je virus Zapadnog Nila, saopšteno je iz tog preduzeća. Iz “Čistoće” mole sugrađane da se ponašaju odgovorno, obavezno koriste mrežice protiv komarca, te da izbegavaju boravak napolju za vreme najveće aktivnosti tih insekata, od 19 do 24 časa, kada i ekipe sprovode akcije suzbijanja komaraca. Direktor JKP “Gradska čistoća” Marko Popadić je apelovao na sugrađane da ne ometaju akciju preduzeća i dozvole ekipama intenzivno suzbijanje komaraca, jer je to u ovom trenutku najvažnije.

“Nadam se da građani razumeju da svako ometanje akcija suzbijanja komaraca dovodi u opasnost zdravlje svih Beograđana”, upozorio je Popadić.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine “Gradske čistoće” nastaviće svakodnevno da obavlja monitoring na 24 lokacije u Beogradu, dok će laboratorija nastaviti sa analizama izolovanih uzoraka, dodaje se u saopštenju objavljenom i na sajtu Grada Beograda.

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 7 do 15 sati mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800-000-807 ili putem elektronske pošte na adresu: ekologija@gradskacistoca.rs.

Groznica Zapadnog Nila se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca, vakcina protiv ove infekcije i dalje ne postoji, a u lečenju nema neke specifične terapije. Kako navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, bolest se obično završava potpunim oporavkom nakon nekoliko nedelja ili meseci, a u slučaju teže kliničke slike, neophodna je hospitalizacija.

Simptomi groznice Zapadnog Nila nastaju od trećeg do 14. dana nakon uboda zaraženog komarca. Кod oko 80 odsto zaraženih osoba infekcija protiče asimptomatski, dok oko 20 odsto inficiranih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine i povraćanja. Ređe se javlja otok limfnih žlezda ili pojava ospe na koži grudi, leđa ili stomaka. Ovi simptomi prolaze u toku nekoliko dana, a u retkim slučajevima mogu trajati i više nedelja”, navode u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Oni napominju da kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike sa znacima upale mozga (encefalitis) ili upale moždanica i kičmene moždine (meningitis), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti. Tada u kliničkoj slici, pored groznice i glavobolje, dolazi do pojave ukočenosti vrata, stupora, dezorjentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize. Ovi simptomi mogu da traju nekoliko nedelja, sa mogućim trajnim neurološkim oštećenjima

Na ljude i životinje infekcija se prenosi najčešće ubodom zaraženog komarca, a komarci se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica.

“U retkim slučajevima infekcija može da se prenese putem transfuzije zaražene krvi, transplantacijom tkiva i organa i vertikalno sa majke na dete (transplacentarno i tokom dojenja). Virus Zapadnog Nila se ne prenosi među ljudima putem kontakta”, objašnjavaju u Gradskom zavodu.

Osobe koje imaju više od 50 godina imaju veći rizik za nastanak neuroinvazivnog oblika bolesti, te dodaju i da infekcija dovodi do stvaranja imuniteta. Infekcija se, kako dodaju, potvrđuje na osnovu prisustva IgM antitela na virus Zapadnog Nila u serumu i cerebrospinalnoj tečnosti.

Inače, groznica Zapadnog Nila je infektivno oboljenje iz grupe zoonoza, a prvi put je izolovan i identifikovan 1937. godine u slivu Zapadnog Nila, u oblasti Ugande. Nakon otkrivanja virus se proširio sa Afričkog kontinenta na Bliski istok, delove Azije i Australije, centralnu i istočnu Evropu i Mediteran. Danas je ovaj virus najrasprostranjeniji arbovirus na svetu. Ovaj virus je prvi put registrovan u Srbiji 2012. godine.

Faktori koji su doprineli ovakvoj epidemiološkoj situaciji, kako objašnjavaju iz Zavoda, su klimatske promene, intenzivan međunarodni saobraćaj, širenje uzročnika i vektora na nova geografska područja, češće izlaganje ljudi divljim životinjama i insektima, promene u mikroorganizmima (rezistencija na antimikrobne lekove, porast virulencije).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.