Liste čekanja za PCR test
15/07/2020
Kako prevazići psihološku krizu
20/07/2020

Ponovo zaustavljen postupak VTO

Proces vantelesne oplodnje se odlaže zbog epidemije virusa korona, a parovi će o novim terminima biti obavešteni, saopštilo je Udruženje Šansa za roditeljstvo. U Udruženju ističu da su nadležni odluku doneli na osnovu mišljenja epidemiologa Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i da će svi zakazani termini, konsultacije i procesi biti obustavljeni.

Parovi koji su započeli proces, u konsultaciji sa lekarom, treba da donesu odluku o nastavku, odnosno prestanku procesa ili eventualnog zamrzavanja embriona. Rad komisija u zdravstvenim ustanovama se obustavlja od ponedeljka. Nadležni će obavestiti parove o novom terminu, kao i o tome da je komisija otkazana. Odrediće se novi termin kada se za to steknu uslovi – navode u Udruženju.
Iz “Šanse za roditeljstvo” upozoravaju da će starosna granica ponovo biti problem i dodaju da će se naći rešenje kao što je bilo i nakon završenog vanrednog stanja.
Podsećaju da su mnogi parovi i pojedinci zatvaranjem granica sprečeni da odu u inostranstvo na proceduru donacije, koja je u Srbiji neizvodljiva.
RFZO je, kako dodaju obavestio klinike da do daljnjeg neće dostavljati nove spiskove osiguranih za zakazivanje termina za konsultacije za proces VTO sve dok se u Srbiji ne stvore uslovi za ponovno upućivanje istih na postupak vantelesne oplodnje.
Iz Udruženja podsećaju na složenost celog postpuka i veoma težak proces kako psihički tako i proceduralni kroz koji parovi prolaze, pogotovo oni koji, godinama čekaju na VTO i izražavaju nadu da epidemija neće dugo trajati i da će parovi moći u najskorijem roku da nastave proces.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.