Pet parova blizanaca u jednom danu

Da li je socijalna distanca urodila plodom
17/05/2020
Ukoliko često odgađate stvari za sutra, evo šta vas čeka…
28/05/2020

Pet parova blizanaca u jednom danu

U porodilištu kliničkog centra Vojvodina u Novom Sadu, poznatijem kao “Betanija”, tokom noći su rođene 24 bebe, a od toga su iz čak pet trudnoća na svet stigli blizanci! Novi Sad je poslednjih godina postao poznat kao evropska prestonica višeplodnih trudnoća, ali u KC Vojvodine kažu da je ipak retkost da se u toku jedne noći rodi toliko blizanaca.
Statistika pokazuje da je svaka 30. porodilja koja se porodila u Kliničkom centru Vojvodine na svet donela blizance ili trojke.
U prvih osam meseci prošle godine je rođeno čak 140 parova blizanaca i 13 trojki u ovom porodilištu.
U poslednje dve godine je procenat višeplodnih trudnoća značajno porastao zbog povećanja uspešnosti i obima upotrebe VTO kao metode lečenja steriliteta, koja se u Novom Sadu sprovodi tri decenije. Do pre nekoliko godina blizanci iz ovog postupka činili su 45 odsto svih blizanaca dok su 55 odsto bili spontano začeti, a danas se ovo izmenilo tako da sada blizanci iz vantelesne čine više od 70 odsto svih blizanaca dok je za 90 odsto trojki zaslužna vantelesna oplodnja.

Zbog čega se u Novom Sadu rađa sve više blizanaca pročitajte u tekstu http://zdravlje-vodic.rs/zasto-je-u-novom-sadu-dvostruko-vise-blizanaca/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.