Zašto je u Novom Sadu dvostruko više blizanaca

Osim fizikalne, neophodna i reproduktivna rehabilitacija
18/10/2019
Srbija na dnu Evrope po broju donora
21/10/2019

Zašto je u Novom Sadu dvostruko više blizanaca

Za prvih šest meseci ove godine, gotovo svakog drugog dana u Novom Sadu su rođeni blizanci! Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV, odnosno u porodilištu “Betanija”, čak 99 majki je dobilo po dve bebe. U istom periodu na svet je došlo i devet trojki. Tokom prošle godine na 6.545 porođaja rođeno je 177 blizanaca i 16 trojki. Ranijih godina rađalo se 100 blizanaca i desetak trojki.
Govoreći o učestalosti višeplodnih trudnoća, na Festivalu potpomognute oplodnje u Beogradu, doktori Aleksandar Radulović iz KBC Subotica i Stevan Milatić iz “Betanije”, su istakli da je VTO uzrok učestalosti višeplodnih trudnoća. Bez obzira što brojke o dupliranju broja višeplodnih trudnoća deluju impresivno, lekari ističu da blizanačke trudnoće ipak nisu nešto što ih naročito raduje. Ovakve trudnoće su rizičnije i komplikovanije. “Strategija vraćanja većeg broja embriona u matericu žene, sa sobom nosi i veću mogućnost da se rode blizanci ili trojke. Ipak bi trebalo pratiti vodeće evropske zemlje kad je reč o trendovima u ginekologiji, pa preduzeti akcije za povećanje spontanog začeća blizanačkih trudnoća. U poslednje dve godine je procenat blizanačkih i troplodnih trudnoća drastično porastao. Кoliko je to srećan događaj za porodicu, toliko je i komplikovan zbog brojnih rizika i po majku i po dete”, istakao je dr Milatović.
On je napomenuo da je evropski prosek 17 odsto blizanačkih trudnoća začetih iz postupka VTO, a 0,5 odsto sa tri ploda. Кod nas je prosek dupliran, 30 odsto blizanačkih i čak pet odsto troplodnih trudnoća iz postupka VTO . Svaka višeplodna trudnoća u VTO se, u stručnim krugovima, malte ne računa kao greška zbog rizika koji nosi.
Dr Aleksandar Radulović je naglasio da su višeplodne trudnoće rizične i dodao da se ženama do 38 godina, prilikom transfera, ne bi trebalo ubacivati više od jednog embriona u VTO.
“Ako žena ima između 38 i 40, onda se obično iskoriste jedan do dva embriona, a posle 40 se obično vraćaju dva. Nije važno da ih ima što više, već je bitno da se izabere najkvalitetniji embrion i da se adekvatno testira”, reako je dr Radulović.

Poslednje veliko istraživanje je u Betaniji sprovedeno između 2014. i 2017. godine na 1.400 postupaka VTO i pokazalo je da je je uspešnost iznosi gotovo 40 odsto, što prevazilazi evropski prosek.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.