Ozoniranje prostorija, ali ne i krvi

Bez pucnjave u američkim školama
16/04/2020
I ovog vikenda policijski čas
23/04/2020

Ozoniranje prostorija, ali ne i krvi

Iako se ozon koristi za dezinfekciju spoljnih površina, ozoniranje krvi dovodio do oštećenja hemoglobina u eritrocitima što može prouzrokovati ozbiljne poremećaje u krvi, tvrde iz organizacije MASA

Dom zdravlja “Novi Sad” obavestio je pacijente da će danas od 05.30 do 08:00 časova u sve četiri ambulante za respiratorne infekcije biti izvršeno ozoniranje prostorija.

Reč je o, kako je navedeno, dodatnoj dezinfekciji prostorija za šta im je novac obezbedio Grad Novi Sad.

“Ozoniranje prostorija će nam pomoći da se smanji mogućnost kontaminacije prostora. Ozon uzrokuje degradaciju oksidativnih zagađivača (mirisa) i ubijanje (dezinfekciju) virusa, bakterija, plesni i mikroorganizama u podovima, zidovima i plafonima”, navedno je u saopštenju ove zdravstvene ustanove.

Iako se ozon koristi za dezinfekciju spoljnih površina njegova upotreba u medicinske svrhe je više nego sporna.

Šira javnost je već danima izložena kampanji koja se sprovodi na TV Pink o ozoniranju krvi kao uspešnoj metodi lečanja Kovida 19. Iako zvanična stručna javnost u Srbiji nije pojasnila da li je reč o širenju lažnih informacija, epidemiolog u penziji dr Zoran Radovanović izjavio je za N 1 da nikome ozbiljnom do sada nije palo na pamet da ozonom dezinfikuje organizam iznutra. Istovremeno je potvrdio da se ovaj gas koristi za dezinfekciju spoljnih površina.

“Nikom normalnom ne pada na pamet da takav suptilan mehanizam, kao što je metabolizam krvi, na tako drastičan način povređuje. To je kao da ubacujete kamenu sodu u krv. Ko bi to zaista pokušao, ne bi preživeo”, izjavio je Radovanović za N 1.

Promovisanje ozoniranja krvi juče je kritikovala i Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA). U njihovom saopštenju je navedeno da je u aprilu 2016. godine, Američka savezna uprava za lekove (FDA) zabranila sve medicinske upotrebe ozona „u bilo kojem medicinskom stanju za koje ne postoje dokazi o sigurnosti i efikasnosti“, navodeći da je ozon toksičan gas bez poznate korisne medicinske primene u specifičnim, dopunskim ili preventivnim uslovima.

“Ne postoji ni jedna regularna klinička studija za opravdanost terapije ozonom. Na osnovu publikovanih naučnih radova ozon oštećuje hemoglobin u eritrocitima, koji se može nagomilavati i prouzrokovati ozbiljne poremećaje u krvi. Izloženost ozonu, bliskom nivou spoljne sredine, izaziva oštećenje funkcije pluća i upalu disajnih puteva kod starijih zdravih osoba, kao i kod onih sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća, bez efekta na protrombotičko stanje. Ozonirana autohemoterapija ne utiče na parametre koagulacije krvi kod pacijenata na hemodijalizi i ne izaziva zapaljenski odgovor”, navedno je u saopštenju MASA-e.

Koliko je značajno dezinfikovati prostor

Koliko je značajno dezifinkovati prostorije tokom epidemije virusa Korona 19 govori činjenica da se tragovi virusa korona na plastici i čeliku mogu zadržati i do tri dana nakon prvobitne kontaminacije. Na kartonskoj površini korona virus može d a preživi jedan dan, dok je na bakarnoj površini četiri sata. Virus može u kapljicama vazduha u neprovetrenoj prostoriji upstati čak tri sata, a u jednoj bolničkoj sobi virus Kovid 19 nađen je na klima uređaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.